Met jubelton voor woning een auto kopen?

Mijn dochter wordt dit jaar 40 en eigenlijk zouden mijn man en ik nog graag gebruik maken van de grote vrijstelling voor de schenkbelasting (de “jubelton”). Zij heeft echter al een eigen huis, niet zo’n hoge hypotheek en een verbouwing is ook niet nodig. Moet zij het volledige bedrag van de schenking gebruiken voor haar woning of mag zij er bijvoorbeeld ook een auto van kopen.

Als uw vermogen het toelaat, kan het inderdaad fiscaal interessant zijn (bijvoorbeeld om later op de erfbelasting te besparen) om aan uw dochter nog voordat zij 40 jaar wordt het voor de schenkbelasting vrijgestelde bedrag van €103.643 (2020) te schenken. De belangrijkste voorwaarden hiervoor zijn dat de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar oud is en dat de schenking onvoorwaardelijk wordt besteed aan de woning (o.a. verwerven of verbeteren van de eigen woning, aflossen hypotheek aangegaan voor deze woning). Deze schenking mag in die gevallen aan iedereen worden gedaan.

Echter: als dit – zoals in uw geval – gebeurt door ouders aan kinderen mag het kind maximaal het bedrag van de eenmalig verruimde vrijstelling van €26.457 (2020) ook aan iets anders uitgeven. Zolang de auto dus niet duurder is dan €26.457 of zij het restant zelf bijbetaalt en u niet eerder gebruik heeft gemaakt van deze eenmalige verruimde vrijstelling kan zij met dit deel van de schenking een auto aanschaffen. Uiteraard moet het restant van de schenking wél voor de eigen woning gebruikt worden.

Mr. NicoleMr. Nicole Goud is fiscalist en jurist. Zij is ruim 15 jaar als belastingadviseur werkzaam geweest, heeft een aantal jaren gewerkt binnen de advocatuur en als auteur bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening op het gebied van o.a. erfrecht, familierecht, en het fiscale recht (erf- en schenkbelasting, inkomstenbelasting, bedrijfsopvolging). Ook heeft zij ervaring in de notariële boedelpraktijk. Sinds een aantal jaar is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu) en houdt zij zich bezig met financieel en juridisch advies voor senioren met de focus op de afwikkeling van nalatenschappen. Sinds 21 maart 2019 is zij ook RegisterExecuteur.