Nederland overspoeld met Spaanse autowrakken

In september 2019 overstroomden hele dorpen in de Spaanse provincies Alicante, Murcia en Almeria. Zo'n 1200 auto's stonden onder water en werden total loss verklaard. Begin dit jaar doken zeker 800 van die wrakken in Nederland op.

Dit meldt het Verbond van Verzekeraars. Al snel na de overstroming doken de eerste auto's op in Nederland. Nu heeft het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) zicht op 800 auto's, vrijwel allemaal jonge auto's. De handelaar die de autowrakken verkoopt handelt volgens het LIV niet onrechtmatig. Degene die het wrak koopt en omkat gaat wel in de fout.

Opsporing van deze criminaliteit is lastig. Nederland mag bijvoorbeeld geen onderzoek doen naar de technische staat van een importauto. Dat maakt het lastig wrakken te weren.

Deze Spaanse overstromingsauto's zijn slechts het topje van de ijsberg. Na iedere calamiteit ziet het LIV schadeauto's razendsnel van identiteit en van land wisselen. Het LIV zegt dat ieder jaar tienduizenden wrakken een nieuwe bestemming in Europa vinden.

Europees
Als oplossing wil het LIV dat wrakken in heel Europa op dezelfde manier worden geregistreerd. Dan zijn de wrakken beter te volgen doordat informatie in heel Europa is uit te wisselen. Het LIV hoopt dat in de toekomst total loss auto's per lidstaat worden geregistreerd zodat verzekeraars en instanties het schadeverleden kunnen volgen. Zo kunnen er geen onveilige en omgekatte auto's meer op de weg komen.