Nieuwe subsidieronde stekkerauto

oplader auto
Getty Images

De subsidieregeling voor elektrische auto’s voor dit jaar is 10 januari opengesteld. Voor nieuwe elektrische auto’s is de subside 2.950 euro. Dat is 400 euro minder dan in 2022. Voor een gebruikte elektrische auto bedraagt de subsidie 2.000 euro, evenveel als vorig jaar. Het totale subsidiebedrag is acht miljoen euro hoger dan in 2022.

Voor nieuwe auto’s is er in de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) 67 miljoen euro uitgetrokken, voldoende voor ruim 22.000 nieuwe auto’s. Dit bedrag is voor koop en private lease samen. De subsidie is voor 100 procent elektrische auto’s die na 1 januari op naam van de subsidieaanvrager in het kentekentregister staan. De cataloguswaarde moet tussen de 12.000 euro en 45.000 euro liggen. De auto moet minimaal drie jaar op naam blijven staan. Op de site van de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, rvo.nl) staat een lijst van merken en modellen van auto’s die in aanmerking komen voor subsidie. 
De subsidiepot is beperkt en het werkt volgens het principe op=op. Vorig jaar was de subsidiepot al eind mei leeg. 

Tweedehands

Voor gebruikte elektrische auto’s is 32,4 miljoen euro beschikbaar voor koop en private lease samen. Dat is voldoende voor ruim 16.000 auto’s. De auto moet worden gekocht bij een autobedrijf met de RDW-erkenning ‘Bedrijfsvoorraad’. De subsidie is bedoeld voor elektrisch gebouwde auto’s. Voor omgebouwde auto’s is er geen subsidie. De oorspronkelijke catalogusprijs moet tussen de 12.000 euro en 45.000 euro liggen. De gebruikte auto moet minimaal drie jaar op naam bijven staan. Ook voor de subsidie voor gebruikte auto’s geldt op=op. Vorig jaar was de subsidie voor gebruikte elektrische auto’s eind augustus op. 

 

Financiering nieuwe auto: www.rvo.nl/subsidies-financiering/sepp/subsidie-koop-nieuwe
Financiering gebruikte auto: www.rvo.nl/subsidies-financiering/sepp/subsidie-koop-gebruikte

Auteur 
Bron 
  • Rvo.nl