Nieuwe test helpt kiezen voor groene auto

Op zoek naar een auto die minder milieubelastend is? Kijk daarvoor naar een nieuwe test die 28 februari in Brussel is gepresenteerd. Er is een nieuw samenwerkingsverband van Europese consumentenorganisaties, automobielclubs, overheden en universiteiten: Green NCAP. Zij testte twaalf auto’s op hun groene rijprestaties en deelde daar sterren voor uit.

Er werden twee elektrische auto’s, drie diesels en zeven benzineauto’s onderzocht. De twee elektrische auto’s: de Hyundai Ioniq en de BMW i3, behaalde beide de maximale vijf sterren. De Volkswagen Golf 1.6TDI, de Fiat Panda 0,9L en de Ford Fiesta 1.0 EcoBoost scoorden het slechtst met nul sterren.

Realistische test

Het gaat volgens de Consumentenbond om een realistische test. “Jarenlang werden consumenten met veel te optimistische verbruikscijfers misleid door de auto-industrie. Het Volkswagenschandaal maakte daarnaast duidelijk dat uitlaatgassen op de weg veel vervuilender kunnen zijn dan in het lab”, aldus Olof King van de Consumentenbond.

Nu gaat de test alleen nog over rijprestaties. In de toekomst zal er ook gekeken worden naar de milieubelasting bij de productie van elektriciteit en uiteindelijk zal het energieverbruik tijdens de hele levenscyclus van de auto meegenomen worden.

Bron(nen):