Onderzoek: kwart Nederlanders heeft last van parkeerschaamte

Op een lastige plek inparkeren, met een kritische bijrijder naast je: een kwart van de Nederlanders rijdt liever door. Uit onderzoek van RDWdata.nl blijkt dat 35 procent van ondervraagden last heeft van parkeerschaamte. 

Parkeerschaamte

Je kent vast wel: je rijdt over een vol parkeerterrein op zoek naar dat ene vrije plekje. Je bijrijder ziet er een, maar die is erg krap. “Kan wel toch?” zegt je bijrijder. Een kwart van de 1073 ondervraagden uit het onderzoek wil dan liever doorrijden. Want wat als het je niet snel genoeg lukt, of misschien wel helemaal niet lukt? Dat valt onder het begrip parkeerschaamte.

Meer op je gemak zonder bijrijder

RDWdata.nl deed ook onderzoek naar wanneer mensen zich in het algemeen meer op hun gemak voelen in de auto. Ook hier is een kwart tot een derde het meest op zijn gemak zonder bijrijder. Met name respondenten uit Flevoland rijden liever zonder bijrijder, zo’n 45 procent. In Friesland is het percentage het laagst, daar rijdt 23 procent het liefst alleen. 

Parkeercursus

Een opvallend onderdeel uit het onderzoek is de vraag of mensen ook een parkeercursus zouden willen volgen. Daarop antwoord 27 procent van de respondenten tussen de 18 en 29 jaar dat ze daar baat bij hebben. Maar ook 13 procent van de 60-plussers zou een parkeercursus wel zien zitten. 

Rijbewijs vs. vertrouwen

De conclusie van het onderzoek onderstreept dat het hebben van een rijbewijs en het vertrouwen in je eigen rijgedrag (en het rijgedrag/de kennis van de bijrijder) niet meteen samengaan. Bekijk alle resultaten inclusief visuele versies van het onderzoek hier.

Bron: RDWdata.nl.