Op deze plek roesten auto’s als eerste en zo voorkom je dat

De meeste auto’s zijn tegenwoordig goed beschermt tegen roest, maar er is een plek waar toch vaak roest verschijnt: de voorste wielkasten. Wat is de oorzaak en hoe los je het op? 

De oorzaak

De wielkasten zijn aan de binnenkant goed beschermt tegen druppels en vuil. Het ligt dus ook niet aan waar je doorheen rijdt. Waar het wel mee te maken heeft, is de afvoer van regenwater. De ruitenwissers vegen het water naar beneden, zodat het via de roosters kan worden afgevoerd naar de straat. 

De eerste paar jaar is dat prima, maar naar verloop van tijd raakt het rooster verstopt door al het vuil dat op de voorruit blijft liggen. Denk aan zand, blaadjes, pekel of stof; je voorruit vangt behoorlijk wat vuil op. De afvoer raakt verstopt en het vuil verzameld zich onder de wielkast. Daar droogt het nauwelijks en dat veroorzaakt de roest.  

De oplossing

Volgens het AD is de oplossing vrij simpel: laat eens in de twee tot vier jaar je beschermkap verwijderen (of als je handig bent kun je het zelf doen), zodat de aangekoekte resten weggespoeld kunnen worden. Zo voorkom je de roest of, als hij er al zit, vertraag je de verroesting. 
 

Bron(nen):
Trefwoorden: