Ouderen die brokken maakten vaak zonder aanvullende rijtest weer de weg op

Oudere mensen die slecht rijden maar geen fysieke aandoening hebben, mogen vaak zonder aanvullende rijtest doorrijden. Medische adviseurs bij het CBR vinden dit onverantwoord, maar worden niet gehoord.

Als de politie een oudere bestuurder van de weg haalt vanwege gevaarlijk rijgedrag, dan wordt diegene doorgestuurd naar het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Daar worden vervolgens testen gedaan om te bepalen of de chauffeur in kwestie nog in staat is om veilig te rijden. Maar oudere chauffeurs die gevaarlijk hebben gereden worden in eerste instantie alleen medisch gekeurd.
 

CBR geschrokken

Medisch adviseur Wim van Os, die 23 jaar bij het CBR heeft gewerkt, is er niet over te spreken. "Mensen komen niet voor niks bij ons, ze hebben echt gevaarlijk rijgedrag vertoond. Als mensen vervolgens goed uit een medische keuring komen, kunnen wij als medische adviseurs in principe nog steeds een rijtest opleggen. Maar we worden geacht om dit niet meer te doen, behalve als de neuroloog die de medische keuring heeft gedaan hier expliciet om vraagt.''

Volgens verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen is het absoluut niet zo dat ouderen per definitie brokkenmakers zijn: "Maar naarmate je ouder wordt, gaan sommige functies achteruit. Bijvoorbeeld reactievermogen, of je aandacht wisselen tussen twee dingen, maar ook je zicht en gehoor, dat neemt allemaal wel af."

Bron: Eenvandaag