Parkeervergunningen flink duurder

De kosten van een gemeentelijke parkeervergunning zijn gemiddeld met 1,2 procent gestegen. In vier gemeenten was het 10 procent of meer. Er zijn grote onderlinge verschillen. Een Amsterdammer betaalt in het centrum negen keer zoveel als een Hagenaar en vijf keer zoveel als een Rotterdammer.

Dit blijkt uit een onderzoek van de vereniging Eigen Huis. De vier gemeentes met de grootste stijging zijn Nijkerk (+21,4 procent), Meppel (+20,1 procent), 's-Hertogenbosch (+17,4 procent) en Utrecht (+14,8 procent). In Nijmegen daarentegen daalden de kosten van een gemeentelijke parkeervergunning met 73,3 procent. Een tweede en derde parkeervergunning zijn in deze stad wel duurder geworden. Ook bezoekers aan de stad gaan meer betalen.

Autoluw

Veel middelgrote gemeenten gebruiken een parkeervergunning om de parkeerdruk te verlagen, bijvoorbeeld door forenzen te weren in woongebieden rondom een station. Er zijn ook andere redenen om de kosten te verhogen. Oldenzaal hoopt met deze hogere inkomsten weer in de zwarte cijfers te komen. Ook voor Utrecht is het een manier om financiële tegenvallers op te vangen.
In het onderzoek van Eigen Huis zijn de kosten onderzocht van een eerste parkeervergunning in het centrum van 119 gemeenten.

Bron(nen):
  • Eigenhuis.nl