Stijging autodiefstal zet door

Autodiefstal
Getty Images

Er zijn in 2022 bijna zesduizend personenauto's gestolen. Dat is elf procent meer dan in 2021. Bijna de helft werd teruggevonden. Ook zijn er vorig jaar meer motorfietsen, brom- en snorfietsen gestolen.

Dat meldt het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV). Met 5.973 ligt het aantal gestolen personenauto's lager dan in 2019, het laatste jaar voor corona. In dat jaar werden er namelijk 7.107 auto's gestolen. Bij ongeveer 1100 autodiefstallen gaat het om verduistering, dat zijn auto's die zijn geleend, gehuurd of geleased maar niet worden teruggebracht. Sinds 2016 groeit het aantal verduisteringen gestaag.
Toyota neemt met 1.036 gestolen auto's de eerste plaats van Volkswagen over als meest gestolen merk. Op de lijst van meest gestolen modellen neemt de Toyota RAV4 met 465 gestolen exemplaren de koppositie over van de Volkswagen Golf.
De Toyota Auris wordt vooral gestolen voor de onderdelen. Driekwart van de 193 gestolen auto's worden teruggevonden zonder katalysator. De diefstal van elektrische/hybride auto's is in 2022 met 74 procent gestegen naar ruim duizend stuks. Deze stijging komt bijna geheel voor rekening van Toyota.

Oudere auto's

Personenauto's van drie, vier en vijf jaar oud worden het meest gestolen. Ze zijn goed voor ongeveer een kwart van de diefstallen. Nieuwere auto's werden in 2022 minder vaak gestolen. Auto's van twintig jaar en ouder werden juist vaker gestolen.
Het terugvindpercentage van 45 procent is gelijk aan dat van 2021. De eerste 24 uur is de kans op terugvinden het hoogst met zestien procent. Na een maand is dat gezakt naar 7,6 procent.

Bron: liv

Auteur