Verzekeraar draait op voor fout bij tanken

Getty Images

Een automobilist die een foutje maakt en benzine in plaats van diesel tankt, kan de schade verhalen op de kampeerautoverzekering.

Dat blijkt uit een bindende uitspraak van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening van het Kifid. Een eigenaar van een kampeerauto tankt in Duitsland per ongeluk benzine in plaats van diesel. Vijf kilometer later staat de camper stil en moet worden weggesleept. De eigenaar claimt de schade, ruim tienduizend euro, bij de verzekeraar, omdat hij allrisk is verzekerd. Als de verzekeraar de claim afwijst, stapt de man naar het Kifid.

Plotseling

De kampeerautoverzekering biedt dekking bij schade die ontstaat door een plotseling van buiten komend onheil. Buiten kijf staat dat het onheil in de vorm van benzine van buiten is gekomen. De Geschillencommissie moet de vraag beantwoorden of het onheil ook plotseling gekomen is. Ja, zo luidt het oordeel. De schade is veroorzaakt doordat verkeerde brandstof is getankt en dat duurt zo kort, dat het plotseling is. Het maakt daarbij niet uit dat de kampeerauto nog enige kilometers heeft gereden voordat de schade ontstond. De schade hoeft namelijk niet plotseling op te treden, doorslaggevend is dat de oorzaak plotseling is. Dat is hier het geval en de verzekeraar moet de schade daarom vergoeden.

Bron: Kifid

Auteur