Verzekering stekkerauto flink duurder

Stekkerauto
Getty Images

Het verzekeren van een elektrische auto is gemiddeld bijna zestien procent duurder dan een verzekering voor een benzine auto met een vergelijkbare waarde. Bij de tien onderzochte modellen was de elektrische variant ongeveer 150 euro per jaar duurder dan de benzine-variant.

Dit meldt vergelijkingssite Geld.nl. De site onderzocht voor tien nieuwe elektrische auto's de verzekeringskosten. De maandpremies voor een stekkerauto varieerde van 60,09 euro voor een Dacia Spring tot 148,22 euro voor de BMW i4. De verzekering voor een vergelijkbare verbrandingsauto kost resp. 56,70 euro (Dacia Sandero) en 122,66 euro (BMW X1). Gemiddeld is de maandpremie voor een stekkerauto 91,74 per maand en voor een benzine auto 79,22 euro per maand. Een verschil van twaalf euro.

In het onderzoek zijn elektrische en benzine auto's met een vergelijkbare waarde onderzocht. Elektrische auto's zijn standaard duurder dan benzine auto's in dezelfde uitvoering. Dit leidde er in het onderzoek toe dat een luxere uitvoering van de benzine auto werd vergeleken met de meest standaard stekkerauto. Bij een onderzoek naar vergelijkbare modellen en uitvoeringen zou de verzekering voor een elektrische auto's gemiddeld 250 euro per jaar duurder uitvallen.

Oorzaak

De premies voor elektrische auto's liggen hoger omdat de schadelast hoger is. De reparatiekosten van elektrische auto's vallen vaak hoger uit, omdat er technische en specialistische vaardigheden nodig zijn die niet elke reparateur heeft. Ook de vervanging van een accu kan duur uitvallen.

Daarnaast speelt ook het hogere gewicht een rol. Bij een aanrijding veroorzaakt een zwaardere auto vaker meer (letsel) schade en dus is de schadelast hoger.

Bron: Geld

Auteur