Waarom nieuwe auto’s steeds minder nieuw gaan ruiken

Getty Images

De herkenbare geur van nieuwe auto’s zal in de toekomst langzamerhand gaan verdwijnen. De geur die we inademen wanneer we de auto instappen, blijkt namelijk niet gezond te zijn.

Die geur wordt veroorzaakt door chemicaliën in de lucht. Deze worden uitgestoten door kunststoffen, lijm, textiel en andere materialen waaruit het interieur van een auto bestaat. 

Slecht voor de gezondheid

Autofabrikanten worden steeds meer onder druk gezet om zuivere, geurloze alternatieven te kiezen, schrijft Autocar. Het is van acht stoffen die in de autolucht zitten namelijk vastgesteld dat ze slecht kunnen zijn voor de gezondheid van de inzittenden. Het gaat hierbij om ‘vluchtige organische stoffen’, dat zijn stoffen die makkelijk verdampen. Die stoffen kunnen bij sommige mensen reacties als oogirritatie, niezen, duizeligheid, kortademigheid, vermoeidheid, misselijkheid of hoofdpijn veroorzaken. 

De sterkte van de geur is afhankelijk van de blootstelling van de auto aan hitte en licht. De stoffen verdampen overdag en slaan ’s avonds, zodra het afkoelt, weer neer. De volgende dag komen ze weer vrij, waardoor de cyclus zich blijft herhalen. 

Richtlijnen Verenigde Naties

De Verenigde Naties hebben in juni van dit jaar nieuwe richtlijnen opgesteld met betrekking tot luchtkwaliteit in auto’s. Geen enkel land heeft de richtlijnen nog aangenomen, maar het moet in de toekomst dienen als raamwerk voor landen die de regelgeving willen invoeren. 

Heb je een andere vieze geur in je auto? Dit kan je eraan doen

Bron: AD.nl

Auteur 
  • Danique Pekelsma