Wacht met de auto wassen: het regent Saharazand in Nederland

Hoog in de atmosfeer trekt de komende dagen een wolk van Saharazand over Nederland, zo meldt Weerplaza. Een aantal van die buien kunnen, verspreid over het land, auto's en tuinstoelen onder een laag zand bedekken.

Hoog in de atmosfeer trekt dinsdag en woensdag een hoge concentratie Saharazand over Nederland, meldt Weerplaza. Een aantal over het land verspreide buien kunnen er met name woensdag voor zorgen dat auto's onder het stof komen te zitten. Het stof is afkomstig vanuit Marokko, Algerije en Tunesië. Via Spanje, Italië, Frankrijk en België komen de zanddeeltjes ons land binnen. Op grote hoogte in de atmosfeer werd het Saharazand via zuidelijke stromingen afgelopen dagen aangevoerd. Naar verwachting trekt het stof donderdag via het noordoosten het Nederlands luchtruim uit.

Volgens Weerplaza hangt in de nacht van dinsdag op woensdag en op woensdagochtend de meeste Saharastof boven Nederland. Als de voorspellingen uitkomen, gaat het woensdagmiddag op enkele plekken regenen. Als die buien vallen, is het volgens Weerplaza goed mogelijk dat alles onder het Saharazand zit als de regen is opgedroogd. Wanneer water verdampt, blijven namelijk stofdeeltjes over.

Volgens Weeronline heeft het Saharastof zo ook zijn voordelen. Dinsdag kan het namelijk zorgen voor mooie ochtend- en avondluchten. De stofdeeltjes veroorzaken extra breking en verstrooiing van het licht waardoor de rode, oranje en gele kleuren van het zonlicht beter tot hun recht komen.

De materie is volgens het weerbureau niet schadelijk voor onze gezondheid, omdat het op grote hoogte in de atmosfeer zit.

Bron: Telegraaf