Wat is het stappenplan bij een ongeval met een elektrische auto?

Getty Images

Steeds meer auto's rijden op andere brandstof dan benzine, diesel of LPG. Vooral elektrische voertuigen zijn bezig aan een opmars. Wat gebeurt er als deze auto's betrokken raken bij een incident?

Wanneer de brandweer arriveert op de plek van het ongeval, zal die allereerst de boel gaan verkennen. De brandweer onderneemt de eerste vier stappen om de voertuigen te stabiliseren en spanningsvrij te maken:

1. Auto in de Parkeerstand (P) 
2. Activatie van de handrem
3. Motor uit
4. Sleutel op minimaal vijf meter van de plek van het ongeval

Anders dan bij normale auto's

Dit stappenplan wijkt niet af van dat van normale voertuigen. Maar bij elektrische auto's wordt er rekening gehouden met meerdere factoren. Zo is de auto vaak geluidloos, waardoor het niet meteen duidelijk is of de motor loopt of niet. Ook heeft de bestuurder vaak een kaartje als sleutel waarmee de auto (onbedoeld) zomaar weer geactiveerd kan worden. 

Brandgevaar

Na deze stappen bekijkt men de schade. De schade wordt bepaald op: geen schade, blikschade, geactiveerde airbags en ernstig vervormde kooiconstructie. De eerste drie vormen geen gevaar, de laatste in sommige gevallen wel. Hoewel bij ernstige vervorming van de kooiconstructie de stroomtoevoer vanuit de hoogspanningsbatterij is onderbroken (bijv. door de airbags of kortsluiting), kan er toch nog stroom lekken naar de carrosserie.

Dan ontstaat er brandgevaar. Dit komt zelden voor, maar de brandweer traint er de laatste jaren extra op. Het is te herkennen aan rook of een geur van kortsluiting of rotte eieren. Vaak heeft iedere auto zijn eigen stappenplan dat op dat moment gevolgd moet worden. Hierdoor hebben hulpverleners niet altijd kennis genoeg om in te grijpen. In dat geval worden experts van het type auto ingeschakeld. 

Instructievideo

Bron: Incidentmanagement.nl