Drie doden en een miskraam door listeriabesmetting vleeswaren

De afgelopen twee jaar zijn drie mensen om het leven gekomen en heeft een vrouw een miskraam gekregen door een listeriabesmetting in vleeswaren. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

In totaal zijn 20 mensen ziek geworden na een besmetting met listeria via vleeswaren. Het RIVM gaat ervan uit dat deze afkomstig waren van vleeswarenleverancier Offerman in Aalsmeer. Donderdagavond werd bekend dat vleeswaren op grote schaal zijn teruggeroepen omdat de kans er is dat ze besmet zijn met de listeriabacterie.

Gevaarlijk

De listeriabacterie kan voorkomen in voedsel, vooral op rauwe voeding en prodcuten die lang in de koelkast hebben gelegen. Gezonde personen krijgen meestal geen of milde klachten, die lijken op griep of buikgriep. Een besmetting kan gevaarlijk zijn voor jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem. Een deel van deze patiënten kan overlijden. Zwangere vrouwen hoeven zelf niet ziek te worden van een listeriabesmetting, maar lopen wel een kans op een miskraam, vroeggeboorte of ernstige ziekte van het kind. Jaarlijks worden ongeveer 80 besmettingen gemeld bij het RIVM.

Het RIVM heeft door een nieuwe onderzoeksmethode deze week ontdekt dat er drie doden zijn gevallen door de bacterie. Het instituut had besmette monsters uit de fabriek in Aalsmeer gekregen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Met de nieuwe methode kon deze week worden vastgesteld welk type listeriabacterie de besmetting heeft veroorzaakt. Het RIVM kon die besmetting linken aan twintig ziektegevallen en drie sterfgevallen.

Extra controles

Eerder was bij de NVWA al bekend dat er wat mis was bij Offerman. De afgelopen maanden zijn er extra controles uitgevoerd bij het bedrijf. Offerman heeft wel extra maatregelen genomen, maar dat heeft niet voldoende geholpen. "Ze hebben bijvoorbeeld extra hygiënemaatregelen genomen voor de productielijn, extra monsters genomen. Maar dat had onvoldoende effect", zegt een woordvoerder van de NVWA.

Alle voorverpakte vleeswaren van Offerman die verpakt en gesneden zijn in de fabriek in Alsmeer worden nu teruggeroepen. Die zijn onder meer bij Aldi, Bidfood, Jumbo, Sligro en Versunie terecht gekomen. De productielocatie in Aalsmeer. Het gaat om vleeswaren als voorverpakte kipfilet, achterham en bacon.

In de terugroepactie zitten vleeswaren als voorverpakte kipfilet, achterham en bacon. Jumbo roept 135 verschillende vleeswaren terug. Bij Sligro gaat het om 168 verpakte artikelen en Aldi roept vier producten terug.

Bron(nen):