Melk vermindert werking Campylobacterbacterie

Onderzoekers van het Erasmus MC hebben aangetoond dat melk het ziekmakende vermogen van de Campylobacterbacterie sterk afremt.

Campylobacter is een bacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken. De bacterie kan op rauwe kip, rauwe melk en rauwe groente voorkomen en tot buikpijn en diarree leiden.

Pasteurisatie

De groep van Rogier Louwen onderzocht of het pasteurisatieproces van melk van invloed is op het ziekmakende vermogen van de Campylobacterbacterie als deze met gepasteuriseerde melksoorten in aanraking komt. De onderzoekers kweekten darmcellen en voegden daar verschillende melksoorten en de bacterie aan toe. Zo ontdekten ze dat gepasteuriseerde- en babymelk in staat waren om het ziekmakende vermogen van deze bacterie sterk te remmen.

Andere bacteriën remmen

Vervolgonderzoek moet uitwijzen wat er precies in deze melkproducten zit dat deze remming veroorzaakt en of dat deze bestanddelen ook het ziekmakende vermogen van andere bacteriën kunnen remmen, bijvoorbeeld bij Salmonella, Vibrio cholera en E. coli.

De resultaten van het onderzoek zijn verschenen in het medisch vakblad European Journal of microbiology and immunology.

Bron(nen):