Waardoor ruikt mijn urine zo vies?

Getty Images

Mijn plas ruikt de laatste tijd erg sterk. Ik heb een paar maanden geleden een bacteriële infectie gehad aan de blaas; na een antibioticakuur was dat genezen, maar twee maanden later kwam die geur weer terug. Ik heb nu verder geen last van mijn blaas, maar in mijn urine is wel een bacterie gevonden. Wat kan de oorzaak zijn van die geur? Ik ben een vrouw van 71 jaar.

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Als de urine sterk ruikt, zijn er meestal bacteriën in het spel. Anders dan we altijd dachten is urine niet steriel: er zitten altijd wel een paar bacteriën in de blaas. Maar iemand heeft pas ‘officieel’ een urineweginfectie als er bacteriën in de urine zitten én er klachten zijn zoals pijn, kramp, vaak kleine beetjes moeten plassen, troebele urine of een brandend gevoel bij het plassen.

Door regelmatig de blaas te legen, blijft de urine betrekkelijk schoon. Maar naarmate we ouder worden, verandert de anatomie van de onderbuik een beetje. Daardoor wordt goed uitplassen soms moeilijker. Als urine in de blaas achterblijft, kan daar een ‘cultuurtje’ ontstaan dat een bepaalde geur afgeeft. Steeds antibiotica nemen voor iets waar je verder geen last van hebt vinden artsen niet goed: de bacteriën worden dan resistent tegen antibiotica.

Zelf kunt u de concentraties bacteriën laag houden door veel te drinken, vaak te plassen en goed uit te plassen. Gedacht wordt dat vitamine C slikken de urine zuur maakt en daarmee bacteriegroei tegengaat; echte urineweg­infecties (met klachten) worden er echter niet door voorkomen. Cranberry-capsules helpen wél urineweg­infecties te voorkomen. Drankjes met cranberrysap zijn niet geconcentreerd genoeg.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!