Dokterspost: Is een kijkoperatie aan mijn knieprothese zinvol?

Joris Bartstra, arts en journalist, beantwoordt lezersvragen

Sinds juni 2018 heb ik (vrouw, 66 jaar) een totale knieprothese. Vanaf het ­begin zit er iets in mijn knie wat pijn doet bij het traplopen en bij hoge stoepen. Gewoon lopen gaat goed. Is een kijkoperatie een goed idee? Op de foto en scan is niets te zien.

Een lastige kwestie: stukjes bot of cement zouden te zien moeten zijn op de foto, tenzij het een heel klein stukje is. Bij een kijkoperatie in een kunst­gewricht is het risico van infecties veel groter omdat bacteriën die eenmaal op een ‘kunstwerk’ zitten (bijna) niet door het lichaam kunnen worden opgeruimd. Dat betekent dan vaak dat de prothese eruit moet en als je pech hebt, kan er pas maanden later iets voor in de plaats worden teruggezet; dat betekent maanden in een rolstoel.

Ik kan me dus wel voorstellen dat de ­orthopeed huiverig is voor een kijk­operatie. Voor zo’n relatief beperkt ­ongemak en de beperkte kans dat het wordt opgelost zou ik het risico zelf niet willen nemen. Pijnklachten na een knieprothese worden nogal eens ­veroorzaakt door een niet-optimale ­revalidatie. Er nog eens naar laten ­kijken door een fysiotherapeut is in ­ieder geval niet riskant. Verder wordt na aanhoudende pijnklachten weleens geconcludeerd dat de prothese toch niet goed vastzit, maar ook hier is de enige oplossing een nieuwe operatie.

Bron(nen):