Komt die zweepslag door mijn nieuwe knie?

Ik (vrouw, 72 jaar) heb regelmatig een ernstige zweepslag in mijn linkerbeen. Het begon twee jaar geleden toen ik een nieuwe knie kreeg. Bij deze operatie had ik een wondinfectie. Kan dit er iets mee te maken hebben?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Ik kan er in de literatuur niet veel over vinden, maar ik denk van wel. Een zweepslag is een scheur van een stuk(je) spier, meestal dicht bij de peesaanhechting. De oorzaak is vermoeidheid en uitputting door plaatselijke overbelasting. Klassiek is dat je voelt dat er iets knapt. Dat wordt gevolgd door een gemene pijn. Gebeurt het in je kuit, dan kun je vaak een deuk in de spier voelen. Of je een onderhuidse bloeding ziet, hangt af van de omvang van het gescheurde deel en hoe diep het zit. Een zweepslag is berucht bij hardlopers, voetballers en tennissers, maar komt vaker voor bij ouderen.

Een operatie is een aanslag op het gebied rond je knie, vooral als er complicaties zijn. Als spieren slechter gaan werken, krijgen de spieren in de omgeving het zwaarder te verduren. Is de bloedvoorziening door schade van de operatie verminderd, dan zal er nog eerder uitputting optreden. Vergeet niet dat de spieren die het werk ‘overnemen’, eigenlijk niet op de juiste plek zitten voor het werk dat ze dan moeten doen, wat het veel zwaarder maakt. Een gewrichtsvervanging kan ook de stand van het gewricht wat veranderen, waardoor spieren moeten gaan werken op een iets andere lengte dan waarvoor ze ‘ontworpen’ zijn. De schade door een zweepslag vergroot dus ook de kans op een volgende zweepslag. Een gesprongen spier groeit niet opnieuw aan; een naastliggend deel neemt het werk over, maar wordt door de training dan wel sterker. 

De beste aanpak is oefenen zonder te overbelasten; sites als thuisarts.nl maar ook sites van fysiotherapeuten geven voorbeelden van oefeningen. In uw geval zou ik naar de fysiotherapeut gaan om samen een plan te maken.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra? Klik dan hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in Plus Magazine.