Wat helpt tegen rusteloze benen?

Getty Images

Sinds een half jaar heb ik last van ­rusteloze benen. Daardoor kom ik moeilijk in slaap en lig ik ’s nachts wakker. De huisarts heeft me pramipexol voorgeschreven, maar toen ik over alle bijwerkingen las, besloot ik die troep niet te nemen. Is er niet iets ­anders? Volgens mijn dochter helpt een washandje met zeep in bed ook.

Man van 56 jaar

Alle middelen tegen rusteloze benen hebben bijwerkingen. Ze beïnvloeden op verschillende manieren de prikkeloverdracht in het zenuwstelsel. Het gaat onder meer om morfineachtige pijnstillers, slaap- en kalmeringsmiddelen, middelen tegen epilepsie en middelen tegen de ziekte van Parkinson, waaronder pramipexol. Dit zijn allemaal geen ‘snoepjes’ en de kans is groot dat u er iets van voelt. Vooral misselijkheid komt vaak voor. Maar het betekent niet dat u álle bijwerkingen krijgt die in de bijsluiter staan. Uiteindelijk gaat het erom of het effect zodanig de moeite waard is dat je de bijwerkingen ervoor overhebt. Daar kom je alleen achter door het te proberen.

Placebo

In de richtlijnen voor huis­artsen staat dat pramipexol een van de middelen van eerste keus is. Van de mensen die het slikken, ondervindt de meerderheid (60 procent) meer dan 50 procent verbetering van de klachten. Maar… dat laatste is bij 40 procent van de mensen die een ­placebo (ofwel neppil) krijgen óók het geval. Grote kans dus – 40 procent – dat het placebo-washandje-met-zeep ook werkt.