Wat helpt tegen rusteloze benen?

Sinds een half jaar heb ik last van ­rusteloze benen. Daardoor kom ik moeilijk in slaap en lig ik ’s nachts wakker. De huisarts heeft me pramipexol voorgeschreven, maar toen ik over alle bijwerkingen las, besloot ik die troep niet te nemen. Is er niet iets ­anders? Volgens mijn dochter helpt een washandje met zeep in bed ook.
Man van 56 jaar

Alle middelen tegen rusteloze benen hebben bijwerkingen. Ze beïnvloeden op verschillende manieren de prikkeloverdracht in het zenuwstelsel. Het gaat onder meer om morfineachtige pijnstillers, slaap- en kalmeringsmiddelen, middelen tegen epilepsie en middelen tegen de ziekte van Parkinson, waaronder pramipexol. Dit zijn allemaal geen ‘snoepjes’ en de kans is groot dat u er iets van voelt. Vooral misselijkheid komt vaak voor. Maar het betekent niet dat u álle bijwerkingen krijgt die in de bijsluiter staan. Uiteindelijk gaat het erom of het effect zodanig de moeite waard is dat je de bijwerkingen ervoor overhebt. Daar kom je alleen achter door het te proberen.

Placebo

In de richtlijnen voor huis­artsen staat dat pramipexol een van de middelen van eerste keus is. Van de mensen die het slikken, ondervindt de meerderheid (60 procent) meer dan 50 procent verbetering van de klachten. Maar… dat laatste is bij 40 procent van de mensen die een ­placebo (ofwel neppil) krijgen óók het geval. Grote kans dus – 40 procent – dat het placebo-washandje-met-zeep ook werkt.

10 Comments

Door Geertje (niet gecontroleerd) op di, 2-4-2019 - 19:12

Ik gebruik magnesiumtabletten van het huismerk van Kruidvat op aanraden van een vroedvrouw, zei zegt dat zwangere vrouwen hier ook vaak last van hebben. De klacht zou ontstaan door een te kort aan magnesium.
Bij mij werkt het perfect. Ook als ik een lange vliegreis maak.

Door ATIG (niet gecontroleerd) op zo, 24-12-2017 - 22:08

Geen witbrood en geen producten met maiszetmeel = geen RLS

Door Josine (niet gecontroleerd) op vr, 24-2-2017 - 22:19

Meer dan 20 jaar had ik last van vrij zware RLS. Vorig jaar na een ijzerinfuuskuur was ik er plotseling van verlost.

Door Gea (niet gecontroleerd) op wo, 1-2-2017 - 07:21

Ik had ook vaak last van rusteloze benen vooral s,avonds als ik zat,ik neem al een tijdje magnesium tabletten die helpen mij.google maar eens daar staat dat je magnesium tekort hebt als je last hebt van rusteloze benen.succes.

Door Marja (niet gecontroleerd) op ma, 30-1-2017 - 12:08

Ik gebruik het middel Antistax. Werkt voor mij prima.

Door Wilma Groeneveld (niet gecontroleerd) op za, 7-1-2017 - 11:15

ik had er ook last van, maar slik nu al een tijdje magnesium-citraat. Werkt supergoed.

Door Denise (niet gecontroleerd) op do, 5-1-2017 - 10:51

Ik heb zelf last van rusteloze benen. Ik ben er pas een aantal jaren achter dat dit het Restless Legs syndroom is. Een behandeling door Krullaards Perfect Reset (KPR), zij zijn expert op het gebied van behandelingen tegen pijn in het lichaam, hielp bij mij enorm. Daarom laat ik me jaarlijks een aantal keer behandelen. Verder probeer ik verschillende middelen uit die het probleem extra kunnen verhelpen, middelen die magnesium aan het lichaam toevoegen schijnen ook aardig te helpen. Wellicht is dit voor anderen een goede tip!

Door Tonny Smedts (niet gecontroleerd) op di, 6-12-2016 - 15:15

Ik heb al van kinds af aan rusteloze benen. Ik slik al jaren pramipexol, en had `s nachts veel minder last. Sinds enkele maanden gebruik ik magnesium en vitamine b complex en zijn mijn klachten zo goed als verdwenen. Het probleem kan ook met een erfelijke vorm van diabetes te maken hebben, ben nl zelf diabetespatiënt en wacht op de uitslag van het DNA onderzoek.

Door Els Schouten (niet gecontroleerd) op ma, 28-11-2016 - 15:20

Ik heb last van artrose en heb 16 jaar geleden Cesar therapie gehad, ik doe die oefeningen nog steeds, 's morgens en 's avonds op bed, maar een paar minuten, na ongeveer 30 min. Zijn m,n benen rustig, het is eigenlijk heel simpel bekken kantelen, probeer het maar eens.

Door pim zwier (niet gecontroleerd) op ma, 28-11-2016 - 11:47

Ook ik heb last van rusteloze benen. Ik heb dit opgelost door s morgens en s'avond
enkele minuten op een trilapparaat tegaan staan, welke men ook in diverse sport instellingen en fysio gebruiken. Werkt perfect. Geen last meer.
Groeten.
Pim