PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Aangifte indienen voor 1 april of voor 1 mei?

Ik heb inmiddels mijn verzoek om aangifte te doen weer binnen. Maakt het nu nog uit of ik de aangifte voor 1 april of voor 1 mei a.s. instuur?

Net als vorig jaar hebben particulieren vanaf 1 maart twee maanden de tijd om hun aangifte inkomstenbelasting in te dienen. De ingevulde versie moet namelijk voor 1 mei binnen zijn.

Maar evenals vorig jaar geldt dat u weliswaar tot 1 mei de tijd heeft, maar dat alleen in het geval dat u uw aangifte voor 1 april instuurt, de belastingdienst garandeert dat u ook voor 1 juli een belastingaanslag ontvangt.
Als u verwacht dat u belasting moet betalen, en u ontvangt de aanslag na 1 juli 2016 dan bent u hierover belastingrente verschuldigd. Die belastingrente bedraagt op dit moment 4%. Als u dus een hoge belastingaanslag verwacht, dan is het verstandig om uw aangifte in elk geval voor 1 april in te dienen.

Ook wanneer u geld terug verwacht, is het verstandig om 1 april als deadline aan te houden. U weet dan in elk geval zeker dat u uw teruggave ook rond 1 juli zult ontvangen.

N.B. Wanneer de belastingdienst er langer dan drie maanden over doet om uw aangifte te regelen en de aanslag wordt opgelegd na 1 juli zult u - als u inderdaad geld terug krijgt – belastingrente vergoed krijgen.

N.B. Als het niet lukt om op tijd aangifte te doen, is het tot 1 mei mogelijk  om uitstel aan te vragen. Als de Belastingdienst daarmee akkoord gaat, krijgt u tot 1 september de tijd om alsnog aangifte te doen.

U kunt eenvoudig in Mijn Belastingdienst online uitstel aanvragen voor uw aangifte inkomstenbelasting. Dit is mogelijk via een onlineformulier onder het tabblad "Inkomstenbelasting", bij het desbetreffende aangiftejaar. Nadat het verzoek is ingediend, stuurt de Belastingdienst binnen drie weken een reactie. Ook ondernemers kunnen vanaf de aangifte over 2015 via Mijn Belastingdienst uitstel aanvragen.

Nicole Goud is fiscalist en jurist met jarenlange ervaring in m.n. de belastingadvieswereld (sinds 1987). Tot voor kort was zij werkzaam bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening waar zij lesmateriaal schreef  en ontwikkelde voor o.a. banken, verzekeringsmaatschappijen, accountants en financiële planners op juridisch en fiscaal gebied. Sinds kort is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer.

Reactie toevoegen

10 Comments

Door Gerard Lünnemann (niet gecontroleerd) op di, 11-7-2017 - 15:26

28 maart is voor mijn vrouw en voor mij de aangifte 2016 verstuurd. Echter tot op heden ( 11 juli) nog niets van de belasting gehoord, terwijl ik wegens verhuizing en aankoop appartement geld terug krijg.

Door Peter Nunumete (niet gecontroleerd) op wo, 10-5-2017 - 13:56

Ik heb op 16 mrt 2017 mijn inkomstenbelasting 2016 verstuurd. Ik heb gelezen ergens als je voor 1 april heb ingevuld krijgt je 3 mnd de tijd om te gaan betalen als je moet gaan betalen. Klopt dat?

Door C.C.Kuijpers (niet gecontroleerd) op za, 26-3-2016 - 17:22

Als reactie op Roel: Roel ik doe ook aangifte op papier, mijn man is overleden en met internet kan ik niet omgaan, niks mis mee dacht ik zo, vul al de dingen in waarvan ik documentatie heb gekregen en de belastingdienst controleert dat, ik kan me niet voorstellen waarom b.v. ik van jou als eerlijk mens zou profiteren en sowieso niet waarom u daarvoor bij zou moeten betalen !!!,Waarschijnlijk ben je hoogbegaafd en telepatisch, gelijk heb je, zulke mensen bestaan, die horen eigenlijk in de regering, wordt het eindelijk eens echt eerlijk.

Door C.Ckuijpers (niet gecontroleerd) op za, 26-3-2016 - 17:12

Wat bedoel je Roel?, ik doe ook aangifte op papier, mijn man is overleden en op papier kan ik er mee omgaan, op internet niet, wat is daar mis mee???Vooral ik hou me niet voor de domme en vul de dingen in waar ik de gegevens van heb en die worden door de belastingdienst gecontroleerd.Natuurlijk moet ik betalen of krijg ik terug, dat met een voorlopige aanslag maar die is na een flinke tijd altijd hetzelfde.

Door J. Meijers (niet gecontroleerd) op wo, 16-3-2016 - 16:45

Het is sowieso wel raar dat men 4 procent rente vraagt, als je terug moet betalen. Die 4 procent zijn toch behoorlijk uit de tijd, nu de banken een rente hanteren van een half procent.

Overigens kon ik 1 maart om half acht gewoon inloggen. Geen problemen gehad verder.

Door Roel (niet gecontroleerd) op wo, 16-3-2016 - 16:18

Een groep mensen doet het graag op papier, door je van de domme te houden schijn je er profijt mee te behalen. Schande! Dat kunnen wij eerlijke mensen er voor hun bijbetalen.

Door Emil Broekman (niet gecontroleerd) op wo, 16-3-2016 - 15:32

Ik vul de laatste jaren mijn belastingformulier voor 1 april in. Maar of dat helpt betwijfel ik gezien ik al enkele jaren allen eenvoorlopige aanslag krijg omstreeks juli. Voor 2014 nog geen definitieve aan slag gehad net als 2013. Wat heeft dat dan nog voor zin voor mij en wellicht ook anderen dat vroege inzenden.

Door Willem Niessink (niet gecontroleerd) op wo, 16-3-2016 - 10:34

Ik vind het een slechte zaak dat de belastingdienst het bewust onmogelijk maakt om offline je belastingformulier in te vullen. Het downloaden van het aangifteprogramma is dit jaar voor het eerst niet meer mogelijk. Voor veel mensen die in het buitengebied wonen en slecht internet hebben is dit een hele slechte service van de overheid die zegt dat ie het wel makkelijker wil maken. Waarom is deze mogelijkheid dan afgeschaft?

Door Shevaun Brooks (niet gecontroleerd) op di, 15-3-2016 - 21:14

Dit geldt niet voor mensen die in het buitenland wonen, wij kunnen pas vanaf 18 april onze belasting aangifte invullen

Door Peter (niet gecontroleerd) op di, 15-3-2016 - 19:05

Leuk hoor, 1 maand de tijd maar ben al een halve maand verder zonder dat ik de kans heb gekregen om in te loggen. Sorry probeer het later nog eens.