Een tweede huis in eigen land

Veel mensen dromen ervan, een huisje ergens buiten, om in vakanties en in de weekends naartoe te gaan. Waar kinderen en kleinkinderen komen logeren en waar jaarlijks kerst wordt gevierd. Maar ook als investering kan een tweede huis op een park aantrekkelijk zijn.

Een gezellig chaletje op de Veluwe of een strakke villa in Zeeland? Een huis voor minder dan een halve ton of een huis dat een paar ton kost. Tweede huizen op een park zijn razend populair. Ze gaan als zoete broodjes over de toonbank. Dat heeft te maken met de lage rente. Spaargeld op de bank levert niets op. Voor een vakantiehuisje kun je een mooie huurprijs vragen, zeker in het hoogseizoen. Als je in de rest van het jaar zelf naar je huis gaat, sla je twee vliegen in één klap: extra inkomsten én goedkope vakanties. Dankzij diezelfde lage rente durven mensen ook gemakkelijker een lening af te sluiten voor een tweede huis.

Daarnaast speelt corona een rol. Veel mensen bleven in 2020 in Nederland en hebben ontdekt hoe mooi en verrassend dat is. Ook houden mensen er rekening mee dat ze de komende tijd misschien niet naar het buitenland gaan. Het resultaat is dat je bij sommige vakantieparken op de wachtlijst komt als je een huis wilt kopen. En dat je in het aanbod van makelaars veel recreatiewoningen tegenkomt die al onder voorbehoud verkocht zijn.

In elke prijsklasse

De mensen die een tweede huis kopen worden steeds jonger. Volgens onderzoek van Second Home, de organisatie die beurzen organiseert voor mensen met interesse in een tweede huis, kochten vijf jaar geleden met name 60-plussers een tweede huis. Momenteel is het gros van de kopers rond de 57 jaar. Maar ook veertigers met kinderen kopen graag een vakantiehuisje.

Wat mensen uitgeven aan een tweede huis verschilt nogal. Vakantiehuisjes zijn er in elke prijsklasse. Globaal kun je zeggen dat vakantiehuizen in Zeeland het duurst zijn en op de Veluwe het goedkoopst. En dat huizen over het algemeen duurder worden naarmate ze dichter bij het water liggen, of dat nu de zee is, een meer of een plas. De vraag naar huisjes onder de €100.000 is enorm. Tegelijkertijd is er ook veel vraag naar huizen boven de €200.000, aldus Second Home. Tweede vakantiehuizen
op een park zijn meestal goedkoper dan vergelijkbare ‘gewone’ huizen, omdat je er niet het hele jaar mag wonen.

Klein, groot, oud, nieuw

Op het moment dat dit magazine naar de drukker gaat, staat er op de Veluwe een huisje te koop voor €19.500. Het heeft een oppervlakte van 45 vierkante meter en telt twee slaapkamers. Het wordt aangeboden door een particuliere eigenaar. Het is een kunststof huisje – zulke huisjes worden ‘chalet’ genoemd. Er bestaan ook dergelijke houten huisjes, vaak wat ouder, die eveneens chalet worden genoemd. In Twente staat een stenen vakantiehuis te koop, eveneens met twee slaapkamers. Maar ook met twee badkamers, een jacuzzi, een sauna en 390 vierkante meter eigen grond. Het kost €230.000 en het staat op een park dat nieuw ontwikkeld wordt.

Dat gebeurt overal in Nederland: er worden nieuwe parken gebouwd en bestaande parken veranderen van eigenaar en krijgen een nieuw jasje. Tussen het chalet van €19.500 en de lodge van €230.000 ligt een enorm aanbod van kleine, grote, oude en nieuwe vakantiehuizen. Op internet zijn verschillende platforms waar je vakantiehuizen kunt vinden, zoals Secondhome.nl, Vakantiemakelaar.nl of Funda.nl/recreatie.

Miskoop voorkopen

Het is verstandig om voordat je op huizenjacht gaat, precies te bedenken wat je wilt. Dat maakt het zoeken niet alleen eenvoudiger, het helpt ook om miskopen te voorkomen. Wie eenmaal verliefd is op een huis, is bereid veel nadelen over het hoofd te zien. Bijvoorbeeld dat het niet handig is om een huis te kopen op 200 kilometer afstand van de plek waar je woont, terwijl je van plan bent er elk weekend heen te gaan. En dat een oud houten chalet niet de beste keus is, als je een hekel hebt aan klussen. Of dat een huis met één slaapkamer niet ideaal is, als je vaak kleinkinderen te logeren krijgt. En dat een huis op een park waar andere eigenaren hun huis het grootste deel van het jaar verhuren aan toeristen, geen leuke plek is voor iemand die gezelligheid en sociale contacten belangrijk vindt. Schrijf eerst op wat je per se wilt en ga daarna pas zoeken. Want het is natuurlijk
het mooist als je verliefd wordt op een huis dat exact aan je wensen voldoet.

Dit artikel verscheen eerder in Plus Magazine maart 2021.