PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Hogere eigen bijdrage schrikt niet af

Een hogere eigen bijdrage in de Wmo lijkt Wmo-klanten niet af te schrikken. Wel verslechtert de financiële positie van Wmo-gebruikers. Die conclusie kan worden getrokken uit een onderzoek naar Wmo-klanten in de gemeente Veenendaal.

In de gemeente Veenendaal mijdt ongeveer 11 procent van de Wmo-klanten zorg. Een derde daarvan noemt de hoge eigen bijdrage als reden. Andere redenen zijn een kleinere behoefte aan zorg en het niet goed aansluiten van de zorg op de behoefte.

Dit blijkt uit een onderzoek van SEO Economisch Onderzoek in de gemeente Veenendaal. De eigen bijdrage voor zorg is afgelopen jaar omhoog gegaan. De gemeente Veenendaal ontving signalen dat deze hogere eigen bijdragen leiden tot het mijden van zorg. Deze hogere eigen bijdragen treffen in Veenendaal vooral de hoge en middeninkomens omdat de gemeente een minimabeleid voert waarin lagere inkomens worden ontzien.

Koopkracht

Uit het onderzoek blijkt niet dat de stijging van de eigen bijdrage in 2016 heeft geleid tot lager gebruik van Wmo-zorg. Ook maken ontvangers van Wmo-zorg die werden geconfronteerd met een hogere eigen bijdrage, niet meer gebruik van zorg/ondersteuning van andere aanbieders zoals familieleden, partners, vrijwilligers en zelf georganiseerde hulp.

De financiële positie van Wmo-klanten is wel verslechterd. Ongeveer een derde geeft aan dat de koopkracht is gedaald. Bij zestien procent is een vakantie financieel niet meer mogelijk. Ook hebben Wmo-klanten bij wie de eigen bijdrage is gestegen vaker moeite om financieel goed rond te komen dan de Wmo-klanten van wie de eigen bijdrage is gedaald of constant gebleven.

Bron: www.seo.nl/pagina/article/wmo-veenendaal

Reactie toevoegen

1 Reactie

Door Frans (niet gecontroleerd) op do, 8-9-2016 - 16:39

De eigen bijdrage van de WMO is in principe een verkapte lening, bv. een traplift van de WMO kost ca. 3700 euro je hebt een afschrijving van 10 jaar is 370 euro per jaar gedeeld door 13, want je betaald per 4 weken is 28,46 plus het jaarlijkse service kosten en dat is ook als je een scootmobiel krijgt van de WMO en dat allemaal opgestapeld kan het bedrag aardig oplopen, dus met andere woorden je betaald alles zelf, niks krijg je, waar betaal je dan voor via alle belastingen die worden ingehouden op je inkomen.