Kan ik nog gratis bezwaar maken tegen een te hoge WOZ?

Vrouw met laptop in de woonkamer
Getty Images

De laatste jaren zijn de prijzen van woningen flink gestegen, waardoor de gemeente de WOZ waarde voor woningen ook hoger heeft ingeschat. Door deze hoge WOZ waarde betaal je meer belasting, dus bezwaar maken kan lonen en ja, dat kan nog steeds gratis!

Gratis bezwaar tegen te hoge WOZ

Bezwaar maken tegen een te hoge WOZ waarde is verstandig maar als je niet weet hoe je dat moet doen kan dat best een uitdaging zijn. Daarom is het goed om te weten dat je gratis bezwaar kunt maken tegen een te hoge WOZ. Een WOZ-waarde specialist neemt het verzoek tot bezwaar in behandeling en onderzoekt de mogelijkheid gratis.  Als je succesvol bezwaar maakt, kost het niet. De kosten worden door de gemeente betaald. Als het bezwaar niet succesvol is, zijn er voor u geen kosten aan verbonden. 

Het afgelopen jaar was er vanuit gemeenten veel commentaar op de bureaus die bezwaren indienden namens burgers tegen een te hoge WOZ waarde. Het leverde de gemeenten veel werk op en ze moesten een hoge kostenvergoeding betalen aan het bureau als het bezwaar succesvol was. De vergoeding voor een bureau dat succesvol bezwaar maakt, is daarom nu 75 procent lager dan de jaren daarvoor. Daardoor zijn een aantal van deze partijen afgehaakt, maar enkele grote bezwaarmakers die deze diensten al jaren aanbieden, doen dat nog steeds. 

Bezwaar maken loont

Ben je het niet eens met de door de gemeente vast gestelde WOZ waarde teken dan bezwaar aan. Dit kan je honderden euro’s schelen. Gemiddeld bespaar je al snel zo’n 300 euro per jaar!  De kans dat het lukt is ook best groot, want gemiddeld leidt 40 procent van de landelijk ingediende bezwaarschriften tot een verlaging van de WOZ. 

Op welke belastingen heeft een lagere WOZ effect? 

Met een Lagere WOZ waarde bespaar je op de volgende belastingen:
- Onroerende zaakbelasting (OZB)
- Waterschapsbelasting
- Vermogensbelasting
-  Inkomstenbelasting, een hoge WOZ waarde gaat ten kosten van de hypotheekrenteaftrek.
- Erfbelasting. Bij overlijden wordt de waarde van de woning bepaalt door de WOZ waarde. De erfgenamen kunnen veel erfbelasting besparen als de WOZ waarde niet te hoog is.

Wanneer moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ waarde?

Je moet binnen 6 weken na ontvangst van de nieuw WOZ-waarde bezwaar aantekenen bij uw gemeente. Wanneer je die precies ontvangt, verschilt per gemeente, maar meestal is dat in het begin van het jaar. Hou daarom niet alleen je brievenbus in de gaten, maar ook de digitale berichtenbox van MijnOverheid.

Meld je hier aan voor  gratis controle van de WOZ-waarde


 

Auteur