Lezersvraag: gefopt door betaalde 'Toeslagen' site


Via Google kwam ik terecht op de website Toeslagenaanvragen.net, om een huurwijziging door te geven. Ik dacht dat ik op de officiële site van de Belastingdienst zat. Nu moet ik bijna 40 euro betalen en heb ik al een brief van de deurwaarder liggen. Wat nu?


Heel jammer dat u op zo’n site terecht bent gekomen, die tegen betaling zaken regelt die de officiële Belastingdienst gewoon gratis doet.  Dit soort sites, zoals ook mijntoeslagen.nl en zorgtoeslag.nl, liften mee met de sites van de Belastingdienst en verdienen daar geld mee. De sites mogen niet teveel op die van de Belastingdienst lijken. Als ze daar voor zorgen zijn ze niet illegaal.

De Belastingdienst vertelde ons dat ze er echt alles aan te doen zodat mensen rechtstreeks op hun eigen, gratis website Toeslagen.nl terecht komen. Ze zorgen er voor dat hun eigen site bovenaan staat bij Google. Ze onderhouden een uitgebreid netwerk dat mensen attendeert op het -  gratis - aanvragen van toeslagen bij de Belastingdienst. Ook krijgen jongeren net voordat ze 18 jaar worden,  een brief van de dienst waarin we ze laten weten dat ze zorgtoeslag kunnen krijgen en hoe zij dit moeten doen. Sites die je toeslagen tegen betaling willen regelen, zijn dus eigenlijk overbodig.  Let dus goed op waar je je wijzigingen doorgeeft. Maar als u onverhoopt toch gebruik maakt van deze dienst, vrees ik dat u moet betalen!