Minder belasting door te 'middelen'?

Per 1 januari 2018 werd mijn dienstverband beëindigd bij bij een dienstverlener. Ik werkte er meer dan 40 jaar en heb een zogenaamde beëindigingvergoeding gehad. Nu heb ik gehoord dat je drie jaar na de ontvangst mag middelen, zodat je minder belasting betaalt. Maar hoe werkt dat?

Het middelen komt veel voor bij mensen die een ontslagvergoeding krijgen. Zo’n gouden handdruk bij afscheid valt onder de inkomstenbelasting. Dat betekent dat je er al snel de helft belasting over moet betalen. Tenslotte heb je nog een gedeelte van het jaar je salaris, dan de ontslagvergoeding die soms  meer dan 30 000 euro bedraagt en dan nog de WW-uitkering die je daarna krijgt.
Om nou te voorkomen dat je in dat ene jaar het maximum aan belasting betaalt, zoals u gedaan heeft, mag je middelen. Je neemt eerst het jaar vóór je ontslag, dan het jaar van het ontslag en tenslotte het jaar daarna. De inkomsten van die jaren deel je door drie, zodat je een regelmatiger patroon van de inkomstenbelasting krijgt. De hoge top van het middelste jaar komt lager te liggen. Dat zal in veel gevallen recht geven op een belastingteruggave. Bij een wat kleinere  handdruk zal het een bedrag van honderden euro’s, maar bij een hogere kan het duizenden euro’s schelen.  Bij de Belastingtelefoon kunt u navragen, welke formulieren u hiervoor moet invullen: 0800-0543.