Op pad met controleur hondenbelasting

De hond hoort in het straatbeeld in Nederland, maar er moet natuurlijk wel hondenbelasting worden betaald. Dick Schenk, gaat van huis naar huis om belasting­ontduikers te betrappen. “Bingo!”

[[image file="2015-09/hond2.jpg" align="right" ]]Als de kinderen ’s ­middags thuiskomen om een boter­ham te eten, is het voor de 67-jarige Dick Schenk een mooi moment om aan de slag te gaan. Hij werkt al tien jaar als controleur hondenbelasting en team­leider voor Legitiem, een organisatie die inspecties uitvoert voor gemeenten. Schenk en zijn team lopen huis aan huis het hele land door, bewapend met een ­digitaal notebook en een ‘verschrikker’: een apparaatje dat met een hoge toon boze honden kan wegjagen. Een rottweiler begint woest te blaffen als we door Klaaswaal wandelen, een keurig dorpje in de Hoekse Waard. Schenk haalt de verschrikker uit zijn ­binnenzak om hem even te demonstreren.

''Mijn collega is deze week gebeten''

“Zie je, hij is meteen stil. Niet dat het nu nodig was om hem te gebruiken, want deze hond is netjes aangegeven en hij valt mij niet aan. Maar ik heb het ding regelmatig moeten gebruiken uit zelfverdediging. En mijn collega is deze week gebeten.” We komen gelukkig verder geen vervaarlijke honden tegen. “Maar zelfs in dit dorp zijn er mensen die zich niet aan de regels houden”, weet Schenk uit ervaring. “We zijn in zes plaatsen hier in de buurt geweest en hebben 389 niet-aangegeven honden gevonden. De een hoopt ermee weg te komen, de ander weet simpelweg niet dat hij zijn hond moet aangeven.”

Naar binnen gluren

Tijdens de gang door Klaaswaal staat elke gecontroleerde hond tot nog toe goed in het systeem. Schenk gluurt naar binnen en let op alles. Op hondenriemen aan de kapstok. Een mand. Op waarschuwingsbordjes voor het raam waarop een waakhond staat. Een veelgehoord geluid: “Ik heb alleen poezen, daar hoef ik niet voor te betalen, toch?” Maar als ­iemand zegt dat de blaffende poedel op de achtergrond een ­logeetje is, dan kan hij daar weinig mee. “Ik vraag om het woonadres van de hond en noteer het. Het is verder aan de gemeente om het al dan niet verder uit te zoeken. Maar ik heb natuurlijk wel mijn vraagtekens bij sommige antwoorden.” [[image file="2015-09/gevaarlijk2.jpg" ]]

Bingo

Even later ontmoeten we een klikspaan. “Bent u verderop al bij die blonde langs geweest?”, vraagt een oudere heer. “Dat hondje van haar plast altijd mijn hele heg onder. En hebt u die drollen al gezien op het grasveld bij de school? Verschrikkelijk. Heel goed dat u deze controles uitvoert.” De jack russell van ‘die blonde’ blijkt keurig in het systeem te staan. Maar een paar straten verder is het raak. Als Schenk aanbelt, slaat een grote bruine ­labrador aan die log uit zijn hondenmand opstaat. Zijn baasje is niet thuis. Op de deur hangt een bordje met de tekst ‘Hier waak ik’. “Die staat niet in het systeem. Bingo!”, constateert Schenk. Even later schuift hij een aangifte­formulier in de bus. [[image file="2015-09/belasting2.jpg" ]]

''Er staat er maar één in the systeem''
Bij de buren komt juist een ­hondenuitlaatster de voortuin in gelopen met twee honden aan de riem. “Wonen deze honden ­beide op dit adres?”, vraagt Schenk, “want er staat er maar één in het systeem. “Eh, ja”, zegt ze ­weifelend. “Maar die kleine is ­geloof ik een logeetje.” Dick Schenk gelooft er weinig van en stopt weer een aangifteformulier in de bus. “Zie je wel dat er ook hier mensen zijn die zich niet aan de regels houden? En dan ben ik nog maar op de helft.”

Ergernis & ophef

Naar schatting één op de vier huishoudens in ons land heeft een hond. In totaal gaat het om zo’n 1,7 miljoen honden. De hondenbelasting is veel eigenaren een doorn in het oog. De ene gemeente legt de tax niet op, in andere gemeenten stijgt het tarief elk jaar. Wie twee of meer honden heeft, is vaak extra duur uit (zie kader). Met het verhoogde tarief proberen gemeenten het aantal honden in toom te houden; hondenpoep is namelijk een van de grootste ergernissen van bewoners. Dat lijkt te werken, want de meeste mensen hebben slechts één hond.

Boete kan oplopen tot €250 per jaar per hond
Wie verzuimt de hondenbelasting te betalen, kan een boete krijgen. Die kan oplopen tot bijvoorbeeld €250 per jaar per hond in Amsterdam. Zo’n boete kan met terugwerkende kracht worden opgelegd. Tegenstanders vinden de hondenbelasting een ouderwetse maatregel die in de middeleeuwen zou zijn ingevoerd om de overlast van zwerfhonden en de verspreiding van hondsdolheid te beperken. Het wekt ergernis dat gemeenten geen aanwijsbare tegenprestatie hoeven te leveren, zoals het ter beschikking stellen van plastic zakjes om hondenpoep op te ruimen.

Hoeveel hondenbelasting betaal je in...

Gemeente 1 hond 2 honden
Rotterdam €128,10 331
Noordwijk €120,36 €300,48
Schiedam €119,16 €238,32
Gorinchem €118 €252
Tilburg €116,08 €280,71
Hendrik-Ido-Amabacht €115,56 €305,16
Groningen €114,60 €285
Den Haag €112,80 €289,56
Nijmegen €105,64 €264,25
Dordrecht €105 €254,76