PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Op pad met controleur hondenbelasting

De hond hoort in het straatbeeld in Nederland, maar er moet natuurlijk wel hondenbelasting worden betaald. Dick Schenk, gaat van huis naar huis om belasting­ontduikers te betrappen. “Bingo!”

[[image file="2015-09/hond2.jpg" align="right" ]]Als de kinderen ’s ­middags thuiskomen om een boter­ham te eten, is het voor de 67-jarige Dick Schenk een mooi moment om aan de slag te gaan. Hij werkt al tien jaar als controleur hondenbelasting en team­leider voor Legitiem, een organisatie die inspecties uitvoert voor gemeenten. Schenk en zijn team lopen huis aan huis het hele land door, bewapend met een ­digitaal notebook en een ‘verschrikker’: een apparaatje dat met een hoge toon boze honden kan wegjagen. Een rottweiler begint woest te blaffen als we door Klaaswaal wandelen, een keurig dorpje in de Hoekse Waard. Schenk haalt de verschrikker uit zijn ­binnenzak om hem even te demonstreren.

''Mijn collega is deze week gebeten''

“Zie je, hij is meteen stil. Niet dat het nu nodig was om hem te gebruiken, want deze hond is netjes aangegeven en hij valt mij niet aan. Maar ik heb het ding regelmatig moeten gebruiken uit zelfverdediging. En mijn collega is deze week gebeten.” We komen gelukkig verder geen vervaarlijke honden tegen. “Maar zelfs in dit dorp zijn er mensen die zich niet aan de regels houden”, weet Schenk uit ervaring. “We zijn in zes plaatsen hier in de buurt geweest en hebben 389 niet-aangegeven honden gevonden. De een hoopt ermee weg te komen, de ander weet simpelweg niet dat hij zijn hond moet aangeven.”

Naar binnen gluren

Tijdens de gang door Klaaswaal staat elke gecontroleerde hond tot nog toe goed in het systeem. Schenk gluurt naar binnen en let op alles. Op hondenriemen aan de kapstok. Een mand. Op waarschuwingsbordjes voor het raam waarop een waakhond staat. Een veelgehoord geluid: “Ik heb alleen poezen, daar hoef ik niet voor te betalen, toch?” Maar als ­iemand zegt dat de blaffende poedel op de achtergrond een ­logeetje is, dan kan hij daar weinig mee. “Ik vraag om het woonadres van de hond en noteer het. Het is verder aan de gemeente om het al dan niet verder uit te zoeken. Maar ik heb natuurlijk wel mijn vraagtekens bij sommige antwoorden.” [[image file="2015-09/gevaarlijk2.jpg" ]]

Bingo

Even later ontmoeten we een klikspaan. “Bent u verderop al bij die blonde langs geweest?”, vraagt een oudere heer. “Dat hondje van haar plast altijd mijn hele heg onder. En hebt u die drollen al gezien op het grasveld bij de school? Verschrikkelijk. Heel goed dat u deze controles uitvoert.” De jack russell van ‘die blonde’ blijkt keurig in het systeem te staan. Maar een paar straten verder is het raak. Als Schenk aanbelt, slaat een grote bruine ­labrador aan die log uit zijn hondenmand opstaat. Zijn baasje is niet thuis. Op de deur hangt een bordje met de tekst ‘Hier waak ik’. “Die staat niet in het systeem. Bingo!”, constateert Schenk. Even later schuift hij een aangifte­formulier in de bus. [[image file="2015-09/belasting2.jpg" ]]

''Er staat er maar één in the systeem''
Bij de buren komt juist een ­hondenuitlaatster de voortuin in gelopen met twee honden aan de riem. “Wonen deze honden ­beide op dit adres?”, vraagt Schenk, “want er staat er maar één in het systeem. “Eh, ja”, zegt ze ­weifelend. “Maar die kleine is ­geloof ik een logeetje.” Dick Schenk gelooft er weinig van en stopt weer een aangifteformulier in de bus. “Zie je wel dat er ook hier mensen zijn die zich niet aan de regels houden? En dan ben ik nog maar op de helft.”

Ergernis & ophef

Naar schatting één op de vier huishoudens in ons land heeft een hond. In totaal gaat het om zo’n 1,7 miljoen honden. De hondenbelasting is veel eigenaren een doorn in het oog. De ene gemeente legt de tax niet op, in andere gemeenten stijgt het tarief elk jaar. Wie twee of meer honden heeft, is vaak extra duur uit (zie kader). Met het verhoogde tarief proberen gemeenten het aantal honden in toom te houden; hondenpoep is namelijk een van de grootste ergernissen van bewoners. Dat lijkt te werken, want de meeste mensen hebben slechts één hond.

Boete kan oplopen tot €250 per jaar per hond
Wie verzuimt de hondenbelasting te betalen, kan een boete krijgen. Die kan oplopen tot bijvoorbeeld €250 per jaar per hond in Amsterdam. Zo’n boete kan met terugwerkende kracht worden opgelegd. Tegenstanders vinden de hondenbelasting een ouderwetse maatregel die in de middeleeuwen zou zijn ingevoerd om de overlast van zwerfhonden en de verspreiding van hondsdolheid te beperken. Het wekt ergernis dat gemeenten geen aanwijsbare tegenprestatie hoeven te leveren, zoals het ter beschikking stellen van plastic zakjes om hondenpoep op te ruimen.

Hoeveel hondenbelasting betaal je in...

Gemeente 1 hond 2 honden
Rotterdam €128,10 331
Noordwijk €120,36 €300,48
Schiedam €119,16 €238,32
Gorinchem €118 €252
Tilburg €116,08 €280,71
Hendrik-Ido-Amabacht €115,56 €305,16
Groningen €114,60 €285
Den Haag €112,80 €289,56
Nijmegen €105,64 €264,25
Dordrecht €105 €254,76

Reactie toevoegen

11 Comments

Door Richard (niet gecontroleerd) op di, 17-10-2017 - 18:37

Ook als niet-hondenbezitter is dat geinspecteer behoorlijk irritant. De hele week al dat gebel aan de deur, willen ze dadelijk binnen komen etc. Niet dat ik open doe als ik niemand verwacht (leve de colporteurs en inspecteurs, draagt geweldig bij aan de gastvrijheid van het volk zo :-) ). Ik weet dat ik het recht heb ze te weigeren binnen te komen, maar al dat gedram aan de deur voelt toch als een inbreuk op m’n privacy.

Door SHIVA (niet gecontroleerd) op zo, 1-10-2017 - 11:50

het allerergste vind ik dat je hondenbelasting moet betalen voor een hele maand als de hond ziek is en op de 4e overlijdt ronduit krimineel dat is de gem. Veldhoven ten voeten uit.
Maxima zou zeggen. ZE ZIJN DAAR EEN BEETJE DOM!

Door Car (niet gecontroleerd) op wo, 27-9-2017 - 18:25

Bijna iedereen die een poes of kat als huisdier heeft, heeft ‘m meestal los buitenlopen. Een kattenbak is dan meestal overbodig omdat de kat heerlijk in de tuin van een ander poept. Al mijn buren hebben katten en we hebben alle bomen en struiken uit de tuin moeten verwijderen wegens het gepoep. Ik vind het zo oneerlijk dat ik dus voor mijn hond wel belasting moet betalen terwijl deze poep altijd door mij wordt opgeruimd.

Door eni (niet gecontroleerd) op zo, 18-6-2017 - 08:52

wij wonen in leiden en hebben helemaal geen honden belasting meer, maar of het er nou zoveel schoner op geworden is?
wij hebben buren die drie honden hebben en ze voor het gemak gewoon in de tuin laten poepen en plassen maar nu met dat warme weer is dat echt geen pretje hoor want ze ruimen het pas op als ze in de avond thuis komen.en op de katten eigenaren afgeven vind ik zomin,ze gaan vaak toch op een bak die je zelf schoon maakt daar heeft niemand stank overlast van.

Door M.J. Deken (niet gecontroleerd) op vr, 16-6-2017 - 11:57

Ik heb zelf geen hond, maar ik vind het absurd dat ieder die een of meer honden bezitten honden belasting moeten betalen.
Ik had jaren terug de Gemeente een brief geschreven over het betalen daarvan.
Maar een duidelijk antwoord had ik van de Gemeente Haarlem hier op nooit gekregen.

En zolang dat antwoord niet duidelijk naar voren komt, hoeft niemand wat mij betreft hondenbelasting te betalen.
Het waarom moet wel begrijpelijk zijn, maar dat is het tot op heden niet.
De Gemeentes moeten eerst maar eens met duidelijke argumenten komen, om dat recht te willen verkrijgen.
Dat geld wordt al die jaren zo lang de mensen al honden hebben, zomaar geïnd zonder dat daar al die jaren, voor de honden bezitters nooit iets tegenover heeft gestaan.
De hond is dus de melkkoe van de Gemeente.

Voor kinderen krijg je kinderen bijslag, omdat kinderen een Wettelijke investering zijn.
Maar daar komen er ook te veel van, kinderbijslag dan maar afschaffen!
Of de overbevolking daardoor terugdringt is nog maar de vraag.
Wat betreft de overlast die sommige mensen ondervinden in flats zijn niet enkel de honden, kinderen lopen ook te gillen en te schreeuwen in een flat wat als storend ervaren kan worden.
Maar dat ligt aan de opvoeding, een hond kan ook goed opgevoed worden zonder dat daar iemand last van zal ondervinden.

En wat betreft kinderen kosten de maatschappij het duurste wat betreft het aanrichten van vernielingen van Gemeente goederen.
Misschien moet de kinderenbijslag maar naar de Gemeente gaan,dat lijkt mij logischer.

En de honden belasting afschaffen, want wat maakt de hond kapot!
En als hij schade aanricht, daarvoor zijn wij Wettelijk aansprakelijk voor verzekerd
neem ik aan.

Sommige mensen zijn misschien gefrustreerd, ik moet hondenbelasting betalen, dus ik ruim zijn behoefde ook niet op, dat is dus niet de weg.
Maar misschien wel logisch om zo te denken.

Dat wij belasting moeten betalen voor de auto, de wegenbelasting dat is logisch.
Dat wij niet onverzekerd in de auto de weg op mogen dat is te begrijpen.
En van dat geld, daar wordt dan daadwerkelijk iets voorgedaan, aan het vernieuwen, en verbeteren van de autowegen.
Parkeergeld is ook weer een melkkoe voor de Gemeente waarin je woont,een automobilist betaalt al genoeg, afschaffen die handel.

Ook het afschaffen van de hondenbelasting, wij als voetgangers betalen toch ook geen voetgangersbelasting om over straat te mogen lopen!
Waarom de hond dan wel?

Door L.W. van Schoten. (niet gecontroleerd) op vr, 16-6-2017 - 11:38

Het is te hopen dat Piet Konijn dan elke dag in de honden poep trapt dan zal die wel anders praten.Of dat hij buren heeft met honden die overal voor blaffen de hele dag door en er niets aan gedaan wordt.

Door Nolleke (niet gecontroleerd) op do, 15-6-2017 - 16:31

Maar waarom nou ALLEEN hondenbelasting ?
Nog nooit gehoord van kattentax, hamstertax, duivenpenningen, paardenbelasting.
En die poepen ook heel wat af, hoor !
Ik vind het een achterhaalde èn vooral ook discriminerende maatregel.
Komt nog bij dat mijn "hondjes" niet meer mee uit willen en in de eigen tuin poepen.
En dit liefhebbende baasje ruimt alles, binnen het uur, netjes op.

Door Marie Plezier (niet gecontroleerd) op di, 13-6-2017 - 16:59

Hondenbezitters behoren voor de dieren op te komen. Daarbij hoort ook het uitlaten van de hond(en).En niet de hele dag het dier op in de tuin laten blaffen, zelf de hele dag wegblijven, en zeker niet voor het werk, want dat is nog te begrijpen maar om maar niet thuis te hoeven zijn voor de honden. uitlaten gebeurt al jaren niet. en hun behoefte doen ze op het betegelde tuin gedeelte.
Stank en vliegen zijn voor de buren. Dus mijn naam is Plezier maar dat heb ik niet van dat soort individuen. Maar ja op het platteland hebben veel mensen de hond(en) voor het WAKEN. Daar durven de gemeenteraadsleden niet voor honden belasting JA te zeggen.

Door mevr. C. de Zwart (niet gecontroleerd) op di, 13-6-2017 - 16:49

Sommige hondenbezitters laten hun hond uit op de daarvoor gebruikte plaatsen zoals in park, in de bosjes en bij bomen etc. waar het niemand stoort. Het is pas vervelend als de hondenbezitter de hond laat poepen op een grasveld/speelplaats waar b.v. ook kinderen spelen. Laat men daar een boete voor uitschrijven en hef geen hondenbelasting, hoezo eigenlijk hondenbelasting?
Wordt de hondenpoep dan door deze belasting van de gemeente opgeruimd? Vlgs. mij ooit in een ver verleden daarvoor toch speciale hondenpoepopruimkarretjes voor aangeschaft door de gemeente??Tenslotte betaal je daar dus voor......
En v.w.b. katten? Die poepen ook veelal buiten en daarvoor wordt geen belasting voor betaald, evenzogoed voor paarden.
Nee, hondenbelasting betalen achterhaald. Maar wijs liever plaatsen aan waar het niet storend is en de poep verteert vanzelf wel.

Door Margien (niet gecontroleerd) op ma, 12-6-2017 - 11:19

Ik snap best dat de mensen een hond willen.
Maar heel veel honden zijn de hele dag alleen en zijn door hun geblaf vaak een ergenis voor andere bewoners.
Waarom wordt er gezegd wanneer er een contrôlle plaats vindt dit moet onverwachts gebeuren dan is de pakkans dat er niet betaald wordt veel groter!!!