PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Telt inkomen uit vermogen (box 3) mee voor ‘hoge’ ouderenkorting?

Klopt het dat je in aanmerking komt voor de hoge ouderenkorting als je over 2016 een inkomen had lager dan €35.949? Stel dat je hier met je pensioen en AOW net onder zit, maar nog wel een spaarrekening hebt; moet je die dan meetellen? En kan het zin hebben om te schenken?

De ouderenkorting 2016 is een korting op de inkomstenbelasting en premie volksverzekering voor AOW-gerechtigden. Als een AOW-gerechtigde voor deze korting in aanmerking komt, hoeft hij/zij minder belasting en premies te betalen. Voor de berekening van de ouderenkorting, kijkt de belastingdienst naar het zogenoemde verzamelinkomen. Hiervoor telt inderdaad ook uw inkomen uit box 3 mee. Het inkomen uit box 3 is 4% over de bezittingen-/-de schulden na aftrek van de vrijstelling voor vermogen (het heffingsvrij vermogen). Deze vrijstelling bedraagt voor 2016 €24.437 per persoon.

Aangezien de Belastingdienst als peildatum voor 2016 voor uw vermogen 1 januari van dit jaar hanteert, staat uw inkomen voor box 3 voor 2016 vast. Als de kans bestaat dat u nog voor het nieuwe jaar boven de grens van €35.949 uitkomt en zo de hoge ouderenkorting misloopt, kunt u dit alleen voorkomen door extra aftrekposten te creëren.

Als u voor 2017 verwacht dat u opnieuw 'op de grens zit', kan het verstandig zijn om (naast het creëren van aftrekposten in 2017) nog voor het einde van het jaar uw vermogen te verlagen door bijvoorbeeld schenkingen te doen. Voor het inkomen uit box 3 - dat dus onderdeel uitmaakt van het verzamelinkomen - geldt namelijk ook weer als peildatum 1 januari, maar dan van 2017.

De vrijstelling voor box 3 voor 2017 bedraagt €25.000 per persoon. Het drempelbedrag voor het verzamelinkomen voor de hoge ouderenkorting is in 2017 €36.057.

Mr. Nicole Goud is fiscalist en jurist met jarenlange ervaring in onder meer de belastingadvieswereld (sinds 1987). Ook heeft zij een aantal jaren gewerkt als auteur en ontwikkelaar van lesmateriaal bij een opleidingsbedrijf voor de financiële dienstverlening. Op dit moment gebruikt zij haar kennis en ervaring bij de professionele afwikkeling van nalatenschappen en als juridisch/fiscaal adviseur binnen haar eigen bedrijf Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu).