Voordelen ouderen verdwijnen

Van de belastingvoordelen die ouderen nu nog genieten blijft maar weinig over, de ouderenkorting verdwijnt en ook de extra vrijstelling in box 3 sneuvelt. Bovendien gaan ouderen meer zorgpremie betalen.

Het kabinet bezuinigt op de fiscale voordelen van ouderen, ze dicht daarmee een flink deel van het gat van 600 miljoen dat is ontstaan door het niet doorgaan van de huishoudtoeslag. Het gevolg is dat de heffingskorting voor ouderen - de ouderentoeslag - verdwijnt, dat levert 195 miljoen euro op. Ook de extra vrijstellingen in box 3 voor ouderen met een klein inkomen (tot € 20.000 bruto per jaar) verdwijnt. Hierdoor ontvangt het kabinet 190 miljoen extra belastinginkomsten. Als laatste gaat de inkomensafhankelijke premie zorgverzekering voor mensen zonder werk met 1 procent omhoog, ouderen ontvangen daarvoor geen compensatie.

Meer belasting

Ouderen gaan in 2015 door de maatregelen meer belasting betalen over hun inkomen én vermogen. Het verdwijnen van de extra vrijstellingen in box 3 betekent niet alleen eerder belasting betalen over het vermogen. Het heeft ook gevolgen voor de huurtoeslag. AOW’ers met een klein inkomen hebben nu nog de extra vrijstellingen waardoor een echtpaar met alleen AOW toch nog huurtoeslag krijgen als ze €96.000 vermogen hebben. Dat maximum zal door het schrappen van de extra vrijstelling slechts ruim €42.000 bedragen. Ze zullen dus meer moeten interen op vermogen.

Eigen bijdrage langdurige zorg

Het schrappen van de extra vrijstellingen in box 3 heeft ook gevolgen voor de eigen bijdrage langdurige zorg. Door het wegvallen van de extra vrijstellingen betalen ouderen eerder en meer eigen bijdrage zorg uit vermogen. Dat laatste is extra zuur omdat ouderen met een hoog inkomen de eigen bijdrage voornamelijk uit het inkomen betalen waardoor hun vermogen is vrijgesteld, dat lijkt wel omgekeerde nivellering. Niet duidelijk is of bij de 190 miljoen euro extra belastinginkomsten ook de gevolgen voor de huurtoeslag en eigen bijdrage langdurige zorg zijn meegenomen. Gezien de hoogte van het bedrag lijkt dat bijna niet zo.

Tweede Kamers spreekt zich nog uit

Of de soep net zo heet wordt gegeten als hij wordt opgediend is afwachten, tijdens de behandeling van de begroting in de Tweede Kamer kan er nog wat veranderen. Ervaringen uit het recente verleden laten echter weinig beweging bij het kabinet zien. De gegevens zijn gelekt uit de begroting 2015 die is gemaakt door de coalitie in samenwerking met D66, ChristenUnie en SGP.

Bron(nen):

15 Comments

Door Maarten (niet gecontroleerd) op do, 17-9-2015 - 22:50

Gediscrimineerd worden door de regering is hier aan de orde voor ouderen, mijn moeder heeft haar vader in de oorlog verloren, kregen daarna weinig geld, en in de 60 er jaren was het ook niet altijd goed, mijn vader en moeder hard gespaard, maar u kunt het beter in een oude sok bewaren ,want als u maar dan zoveel geld heb krijg je geen huurtoeslag meer, dan kost je zoals mijn moeder 1100 euro in de maand heeft dus 290 euro minder heeft, dus overhoud 810 euro, - 140 zorgverzekering is= 670- 100 euro water en licht en stroom=570-10 euro watermaatschappij=560-eten 200 euro=360 + 70 zorgtoeslag=430- eigen risico p/maand-33 euro=397-huur=600=-203 euro, bedankt dat jullie mijn moeder met ernstige ziekte van kahler en leukemie naar de klote helpen, rutte bedankt, welkom in nederland, de tranen rollen over mijn verdriet, de ouderen discrimineren is zo erg altijd hard gewerkt en nu gediscrimineerd door deze regering, om te huilen

Door yochanan (niet gecontroleerd) op za, 6-9-2014 - 20:06

Inderdaad er is een groep ouderen 65+ die blijkbaar voldoende geld heeft, want 65+ koopt het meest een nieuwe auto!Dan ook nog 1 met belasting voordeel!
En dat wordt voordeel haalt de regering bij ons allemaal terug! Koekje van eigen deeg heet dat, zo worden we steeds belazerd,het tuinhek van Willem moet ook betaald worden!

"geef het volk brood en spelen" Julius Cesar wist het al!
"verdeel en heers" klopt ook nog steeds.

Door W. van Straalen (niet gecontroleerd) op za, 6-9-2014 - 12:27

Denken ze in Den Haag nu dat elke oudere een volle spaarpot voor hun oudedagsvoorziening hebben opgebouwd?
Nou voor mij geld dit niet. Ik ben na mijn ontslag in 2002 en daarna nog 2 jaar gewerkt in de sociale werkvoorziening, niet anders dan gepakt door de sociale dienst, gemeente en nu het rijk. Rijk ben ik niet, maar zelfs een klein pensioentje wordt je door deze regering niet gegund. Terwijl je amper kunt rondkomen door alle regeringsmaatregelen, zoals verhoging van eigen bijdrage zorg, korting op verschillende voorzieningen. De zorgpremie en als laatste ook nog de jaarlijkse huurverhoging die ook de spuigaten uitloopt.
Ik had verwacht dat het een regering met een sociaal gezicht werd met de PvdA in de regering, maar het is mij bitter tegen gevallen. Het gaat ons allen aan dit kabinet naar huis te sturen bij de volgende verkiezingen en een sociaal kabinet terug te eisen.
Dit land wordt een land voor de rijken als dit beleid wordt doorgezet en de mindere man moet er voor boeten.

Door Maria (niet gecontroleerd) op do, 4-9-2014 - 19:06

Ze denken daar in Den Haag maar dat de ouderen zo veel geld hebben en dat schijnt nog onderbouwd te zijn ook. Ik snap niet waar dat vandaan komt want ik heb echt niet zoveel als men maar steeds beweerd. Een AOW met een heel klein pensioen nou daar wordt je echt niet rijk van, en nu mogen de ouderen weer een gat gaan dichten. Waarvan?

Door Maria (niet gecontroleerd) op do, 4-9-2014 - 19:05

Ze denken daar in Den Haag maar dat de ouderen zo veel geld hebben en dat schijnt nog onderbouwd te zijn ook. Ik snap niet waar dat vandaan komt want ik heb echt niet zoveel als men maar steeds beweerd. Een AOW met een heel klein pensioen nou daar wordt je echt niet rijk van, en nu mogen de ouderen weer een gat gaan dichten. Waarvan?

Door Marjolijn (niet gecontroleerd) op do, 4-9-2014 - 18:58

Hoor ik net in het nieuws op de TV dat steeds meer mensen hun zorgpremie niet kunnen of willen betalen, ga daar maar eens achteraan i.p.v. de ouderen weer eens te plukken waarvan de meeste (want zo zijn wij opgevoed) netjes iedere maand betalen.

Door PieternelG (niet gecontroleerd) op do, 4-9-2014 - 15:41

Als de belasting voor ouderen omhoog gaan, zal de AOW ook omhoog moeten, gezien de achtergronden van de AOW. Als mensen zonder werk een hogere premie voor de zorgverzekering aan de belasting moeten afdragen, en alleen ZZP'ers daarvoor gecompenseerd worden, is dat discriminatie. Ik weet een beter bezuinigingsvoorstel: ministers en hoge ambtenaren hebben het heel goed. Een zorgverzekering en een pensioen onder dezelfde voorwaarden als een niet-ambtenaar levert al heel wat op, en weer een discriminerende regel minder.

Door PieternelG (niet gecontroleerd) op do, 4-9-2014 - 15:39

Als de belasting voor ouderen omhoog gaan, zal de AOW ook omhoog moeten, gezien de achtergronden van de AOW. Als mensen zonder werk een hogere premie voor de zorgverzekering aan de belasting moeten afdragen, en alleen ZZP'ers daarvoor gecompenseerd worden, is dat discriminatie.

Door J.A. Huisman (niet gecontroleerd) op do, 4-9-2014 - 13:51

In het AD las ik dat deze maatregelen nodig zijn om het gat te dichten.
Vraag:Wie dicht mijn "gat " na invoering hiervan ??

Door Cathy (niet gecontroleerd) op do, 4-9-2014 - 12:33

Nog even een waarschuwing voor de partijen die dit hebben voorgesteld of die hier achter staan. Let wel: het aantal ouderen groeit snel (zo worden we steeds gewaarschuwd) dus een groot aantal van jullie kiezers zullen hierdoor verdwijnen! Ik roep ook iedereen toe om maar liever een andere partij te kiezen.