Beleggen, ik?

''Jarenlang heb ik de beurs volledig gemeden''

Getty Images

Peter Elenbaas (60) raakte zijn geld kwijt en stopte met beleggen in aandelen. “Ik behaalde voor de eeuwwisseling grote financiële successen op de beurzen.”

Aandelen stegen met 300 procent

“Vijftien jaar geleden was de aandelenhype een casino waar je niet kon verliezen. Dacht ik. Ik gooide al mijn spaargeld op de beurs en het bleef maar groeien. Mijn aandelen Versatel stegen 300 procent in twee jaar tijd. Aandelen KPN en Endemol: hetzelfde. Tot de beursval van de technologiebedrijven in het voorjaar van 2000. Ik was alles kwijt. Heel veel geld. Nee, dat was niet prettig.

Veilige bedrijfsobligaties

Jarenlang heb ik de beurs volledig gemeden, al doe ik sinds kort weer een beetje mee onder zware begeleiding van een financieel onderlegde vriend. Een paar jaar geleden kreeg ik namelijk een erfenis van mijn vader, die was belegd in ingewikkelde ING-constructies. Daar begreep ik niets van, dus ik heb die belegging ontmanteld en het geld op advies van mijn vriend gestoken in veilige bedrijfsobligaties.

Op één zeperd van een paar duizend euro na gaat dat nu goed. Ik speculeer niet meer. De opbrengst moet een aanvulling zijn op mijn gebroken pensioen en mijn hoge hypotheek. Met een appeltje voor de dorst ga je niet gokken.”

[ITEMADVERTORIAL]

Auteur 
  • Marc Laan