Beleggingsfraude: de boilerroom-oplichting

Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is er een nieuw soort oplichter actief: de boilerroomfraude. Oplichters die u mogelijk benaderen met dubieuze beleggingsaanbiedingen.

De AFM heeft 2500 Nederlanders via een brief gewaarschuwd voor boilerroompraktijken. Hun namen en adresgegevens stonden op een lijst die de toezichthouder recent heeft gekregen van de politie en het Openbaar Ministerie. Oplichters gebruiken dit soort lijsten om consumenten meestal telefonisch te benaderen met een zogenaamd geweldig beleggingsaanbod.

Vaak spiegelen oplichters u investeringen voor die snel veel geld opleveren en er weinig risico’s zijn. De oplichters winnen eerst uw vertrouwen, en proberen een persoonlijke band op te bouwen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van belscripts, om u te overtuigen steeds meer geld in te leggen. Uitstappen gaat echter niet.

Uit eigen cijfers van het AFM blijkt het aantal meldingen gestegen van 147 in 2017 tot 429 in 2019. 379 mensen verloren in 2019 samen bijna 11 miljoen euro. Het AFM gaat ervan uit dat het werkelijke aantal slachtoffers hoger ligt, want niet iedereen doet aangifte.

Bron: AD.nl