Handelen met legale voorkennis

Getty Images

Kent u het spreekwoord: kennis is macht? Voor de beurs geldt de regel: kennis is winst. Met kennis over bijvoorbeeld winst- en omzetcijfers, kunt u speculeren hoe de beurs hierop gaat reageren.

We gaan het natuurlijk niet hebben over voorkennis. De illegale praktijk waarbij bepaalde spelers ongeoorloofde kennis hebben die andere beleggers niet hebben. Er bestaat echter wel zoiets als ‘legale voorkennis’. Daarmee heeft u een voorsprong op andere beleggers, volkomen legaal.

Bedrijfscijfers worden tegenwoordig veelal buiten de reguliere handelstijden bekend gemaakt. Bedrijven doen dit om de beurs niet te beïnvloeden. Dat dit niet altijd lukt blijkt uit onderstaand voorbeeld:

Op 12 augustus 2014 kwam het Amerikaanse bedrijf King Digital Entertainment (bekend van het populaire spel Candy Crush) met tegenvallende cijfers voor de beleggers. Ze deden dit na het slot van Wall Street (22.00 uur) met een slotkoers van 18,20 USD. Buiten de officiële beurs zakte de koers van het aandeel KING met grote stappen tot 13,97 USD.
[ITEMADVERTORIAL]
Beurshandel gaat over kennis en snelheid, maar ook over handelsmogelijkheden om de kennis direct om te zetten in actie. Bij tegenvallende (of juist positieve) cijfers wilt u direct kunnen handelen, ook voor- en nabeurs.  Er zijn echter maar weinig brokers die dit aanbieden.

Bij onder andere Today’s kunt u ook voor- en nabeurs handelen in Amerikaanse aandelen. In het voorbeeld van KING daalde het aandeel met 20% nabeurs. Als belegger bij Today’s had u kunnen besluiten om de aandelen KING te verkopen. Het is onbegrijpelijk dat grootbanken als ABN AMRO en specialisten als ALEX en Binck dit nog niet aanbieden. Bij hen had u pas kunnen handelen, vanaf 15.30 Nederlandse tijd de volgende, toen het aandeel al gekelderd was.

Als actieve belegger heeft u met de juiste handelsmogelijkheden ‘legale voorkennis’ in handen. Dit kan een belangrijke stap zijn naar een goede winstgevendheid. Kordaat ingrijpen om verliezen te voorkomen hoort daar ook bij.

Auteur 
  • Roel van Oirschot
Bron 
  • Geld & Recht