Huishoudens verliezen op aandelen

Aandelen
Getty Images

Nederlandse huishoudens hebben in het tweede kwartaal van dit jaar 6,7 miljard euro vermogen op de aandelenmarkt verloren als gevolg van dalende beurskoersen. In het eerste kwartaal van dit jaar was al een verlies van 2,9 miljard euro genoteerd.

Dit blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB). De afname van 6,7 miljard euro (– 11,0 procent) is in absolute getallen de op een na grootste waardedaling sinds DNB over deze cijfers beschikt (vanaf 2009). Alleen in het eerste kwartaal van 2020, aan het begin van de coronapandemie werd een groter kwartaalverlies geregistreerd, van 9 miljard euro.

Aan het eind van het tweede kwartaal bedroeg het aandelenbezit van Nederlandse huishoudens 54,1 miljard euro. Dat is ongeveer hetzelfde niveau als begin 2021 en 10 miljard minder dan het record van 64,1 miljard euro in oktober 2021.

Techaandelen

Huishoudens leden in het tweede kwartaal op bijna alle aandelen verlies. De grootste waardedaling vond plaats bij techaandelen. Zo namen de posities op ASML en ASMI met respectievelijk 21 procent en 35 procent af. Ook de omvang van beleggingen in bedrijven als Amazon, Apple, Tesla en BE Semiconductors daalde fors.
De omvang van beleggingen in Shell, het bedrijf waarin Nederlanders het meest beleggen, nam met 4,7 procent af tot 5,0 miljard euro.

Auteur