Sparen of toch beleggen?

Getty Images

De spaarrente is zo laag dat sparen eigenlijk meer kost dan dat het iets oplevert. Misschien dan toch maar… beleggen?

Voordelen sparen

Sparen zit in ons bloed, we zijn er groot mee geworden. Met elkaar hebben we zo'n 340 miljard euro op de spaarrekening staan. Tot €100.000 is sparen bij de meeste banken gegarandeerd, het wordt niet minder waard en als je er bij wilt, dan kan dat meestal. Overstappen naar een andere bank met een iets hogere rente is ook eenvoudig.

Nadelen

Maar bij die rente knelt tegenwoordig ook de schoen. De rente is tegenwoordig zo laag (minder dan 1 procent bij veel grootbanken) dat je als spaarder eigenlijk geld inlevert. Ten eerste door de inflatie. Die is gelukkig laag, maar kan zo weer stijgen.
 
Bovendien is er de vermogensrendementsheffing (spaartaks). Die betaal je pas bij een vermogen dat groter is dan €24.437. Wie meer geld op de bank heeft staan, moet daarop dus al een rendement halen om ervoor te zorgen dat het geld hetzelfde waard blijft. Dat gaat nu met een gewone spaarrekening niet lukken.

Toch beleggen?

Wil je toch een hoger rendement? Dan is beleggen het overwegen waard. In vergelijking met andere landen zijn Nederlanders daar niet zo enthousiast over. Te ingewikkeld, te veel risico. Toch zijn er ook eenvoudige vormen van beleggen die prima geschikt zijn voor mensen die weinig van beleggen weten.
 
Bij beleggen denken veel mensen meteen ‘dat is niets voor mij’ of 'daar heb ik geen geld voor'. Dat is onterecht, want beleggen hoeft helemaal niet ingewikkeld of eng te zijn. En je hebt er ook geen groot vermogen voor nodig. Er zijn eenvoudige vormen van beleggen die prima geschikt zijn voor mensen die weinig van beleggen weten. Vooral ETF’s (Exchange Trade Fund, ook wel index trackers genoemd) winnen aan populariteit. Het zijn fondsen waarin aandelen van een bepaalde index, zoals de AEX vertegenwoordigd zijn. Dat zorgt voor risicospreiding en -als het goed gaat- gestage groei.
 
De afgelopen 40 jaar was het rendement op spaargeld gemiddeld 3,3%. Op de beurs was dat ruim 7%. Dat verschil in rente werkt in de loop der jaren enorm door op de omvang van het vermogen. Want: wanneer iemand 25 jaar iedere maand €100 spaart, zou dat gemiddeld €46.000 opleveren. Bij iedere maand €100 beleggen in een aandelen en obligatie ETF zou dat na 25 jaar €76.000 zijn. Een verschil van €30.000.
 
Daar staat natuurlijk meer risico tegenover, maar doordat het deze fondsen breed beleggen wordt dat risico gespreid. Het risico wordt nog verder gespreid door iedere maand een bescheiden bedrag in te leggen.
Auteur 
  • Redactie PlusOnline