Waarschuwing bij beleggen zonder toezicht

Waakhond komt met nieuw logo

Getty Images

Beleggingen met een inleg van meer dan 50.000 euro vallen buiten het toezicht van de AFM. Om consumenten daarop te wijzen komt er nu een extra waarschuwingslogo.

Zo af en toe komen ze weer eens in het nieuws: beleggingsobjecten waarmee van alles mis blijkt te zijn. Er zijn allerlei voorbeelden uit het verleden, die vanzelfsprekend niets zeggen over de toekomst van nieuwe initiatieven op hetzelfde gebied. Hardhoutbeleggingen, bouwprojecten in tropische oorden....er zijn inmiddels heel wat mensen het schip ingegaan, die hun geld vol vertrouwen in mooie verhalen belegden.

Als er van alles mis is met een financiële instelling wordt al snel geroepen: we hebben toch toezicht in Nederland? Dat klopt, alleen is dat toezicht niet op alles van toepassing. Zo is er een regel dat er geen sprake is van toezicht als het minimaal te beleggen bedrag € 50.000 is. De politiek gaat er vanuit dat u, als u een dergelijk bedrag te beleggen heeft, ook wel in staat bent zelf het risico te beoordelen of daar advies over in te winnen.

Het ontbreken van toezicht moet tegenwoordig door de aanbieders van die beleggingen wel gemeld worden aan de geïnteresseerde belegger. De manier waarop ze dat melden is echter niet voorgeschreven. Daardoor kan het verstopt worden in kleine lettertjes, waardoor de belegger het niet snel zal opmerken.

Vanaf 1 januari 2012 kan de belegger er niet meer omheen. De instellingen moeten dan een verplichte zin gebruiken voor de waarschuwing, met een voorgeschreven symbool. Een soortelijke waarschuwing dus, als de leenwaarschuwing ‘Let op! Geld lenen kost geld.’ Voor deze van toezicht vrijgestelde beleggingen wordt het ‘Let op! U belegt buiten AFM-toezicht. Geen vergunningplicht voor deze activiteit.’ of ‘Let op! U belegt buiten AFM-toezicht. Geen prospectusplicht voor deze activiteit.’ Bij de waarschuwing komt een verplicht symbool van een denkend persoon met een vraagteken.

Deze waarschuwing betekent niet dat het gaat om onbetrouwbare beleggingen. Het betekent wel dat u extra aandacht moet besteden aan deze betrouwbaarheid, aangezien er geen toezicht wordt uitgeoefend door de AFM.

Auteur 
  • Anneke Ranzato