Uitwaaien aan de Belgische stranden

7 fijne kustplaatsen uitgelicht

Getty Images

Zin om dit najaar even uit te waaien? Wandelen in de straffe wind, heerlijk het hoofd leegmaken, en vervolgens genieten van een hapje en een drankje in een fijn strandpaviljoen; het kan perfect in een van de vele strandbestemmingen aan de Vlaamse kust.

Knokke

Knokke, deelgemeente van Knokke-Heist, heeft alles wat een badplaats moet hebben: gezellige winkels, mooie stranden en een schitterende natuur. In Knokke is genoeg te doen, zoals fietsen, wandelen, golfen, een filmpje pakken of naar het casino. Vergeet bij uw bezoek niet om de prachtige vlindertuin te bezoeken. Knokke-Heist beschikt naast een volle evenementenkalender over veel natuurgebieden zoals ‘Het Zwin’, ‘De Baai van Heist’, ‘Sashul’, ‘Park 58’ en het ‘Blinckaertduinbos’. Vanuit Knokke kunt u de gehele Belgische kust aandoen met de Kusttram, maar het ligt ook prima om met de fiets het achterland te bezoeken.

Knokke

Nieuwpoort

Nieuwpoort is een zeer gewaardeerde kustplaats van België. Vooral voor wandel- en natuurliefhebbers is Nieuwpoort een aantrekkelijke strandbestemming. Er worden geleide natuurwandelingen georganiseerd en kinderen kunnen de handen uit de mouwen steken op kinderboerderij ‘De Lenspolder’. De ruime stranden, de pier en het wandelpad langs de havengeul nodigen uit tot lange wandelingen. Aanraders zijn verder het natuurdomein, te bereiken via een overzetboot, en de autoloze wandeldijk met zijn tientallen tavernes. In Nieuwpoort mondt de rivier de IJzer uit in de Noordzee via de Ganzepoot: het sluizencomplex dat zorgt voor de afwatering van de polders en voor de instandhouding van het waterpeil voor de scheepvaart.

Nieuwpoort

[ITEMADVERTORIAL]

Koksijde

In Koksijde vindt u naast activiteiten en evenementen ook veel cultuur zoals erfgoedwandelingen, tentoonstellingen, Camping Cultuur, het Nationaal Visserijmuseum en het Abdijmuseum Ten Duinen 1138 met de resten van de abdij Onze-Lieve-Vrouw Ten Duinen van de Cisterciënzer monniken. Het geeft een historisch overzicht van het leven van deze monniken. Koksijde telt het grootste aantal musea aan de Belgische kust. Het is bovendien een prima locatie om sportief te zijn en te wandelen op het brede strand of in de duinen, maar ook om te genieten van het lekkere eten, te ontspannen op een gezellig terras, te leren over de visserij in het museum te ODK of over de Abdij ter Duinen te Sint-Idesbald.

Koksijde

Middelkerke / Middelkerke-Bad

Kinderen hoeven zich op het strand van Middelkerke niet te vervelen. Met ware belevingspakketten worden ze aan het ontdekken gezet. Ook in het plaatsje is vaak van alles te beleven zoals het Stripfestival en de Noordzee fakkeltocht. Er zijn mooie brede stranden, er loopt een aangename wandeldijk en er heerst een prettige sfeer. Bekijk ook de Dronkenput, oorspronkelijk een ondergronds waterreservoir gebouwd rond het einde van de 19e eeuw. Door een stijging van het grondwater werd het schuin naar boven geduwd, en kwam zo aan de oppervlakte. De scheve muren ten opzichte van de waterspiegel geven de bezoeker een dronken gevoel.

Middelkerke - Bad Middelkerke

De Panne

Het strand van De Panne is een van de breedste van de Belgische Kust. Ruimte genoeg dus voor veel strand- en watersport. Strandzeilen bijvoorbeeld is er erg populair. De Panne heeft veel hoogbouw langs de boulevard, met haaks daarop een aardige winkelstraat en daaromheen enkele oudere sfeervolle villa’s. Op de boulevard zijn skelters en fietsen te huur. Het duingebied in de omgeving is mooi. De Panne is de meest westelijke plaats van België en de meest zuidelijke badplaats aan de Belgische Kust. De kustplaats heeft verder een Frans tintje - het is er volledig tweetalig. Het attractiepark Plopsaland De Panne ligt in de deelgemeente Adinkerke. Vanaf het station is er een weg aangelegd naar het pretpark. De kusttram stopt ook aan het pretpark.

De Panne

Wenduine

In de kleinschalige familiebadplaats Wenduine, deelgemeente van De Haan, kunt u goed genieten van zonnige dagen, de immer rustgevende zee, het strand en de rust die er heerst. Of zoals een bezoeker het zei: "De duinen, het strand, de dijk, de markt, en een hotelletje met zeezicht zijn de troeven voor een geslaagde vakantie in Wenduine”. Wellicht de beste omschrijving. Een plek waar u dat boek kunt schrijven dat u in uw hoofd heeft, of waar u de ontspanning vindt om het gejaagde leven van alledag even uit uw hoofd te zetten. Wenduine wordt ook wel de Prinses der Badsteden genoemd. Het is vanaf de middeleeuwen een vissersdorp geweest, dat zich in de twintigste eeuw heeft ontwikkeld tot badplaats met de komst van de kusttram.

Lombardsijde

Tot slot noemen we hier Lombardsijde, een badplaatsje dat eigenlijk een beetje te vergelijken is met Wenduine. Het is er erg gezellig en echt een bezoek waard. Het Sint-Laureinsstrand is beschermd landschap. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Lombardsijde het toneel van zware gevechten. Het dorp werd vernield en ingenomen door de Duitsers. Het 9de-Linieregiment slaagde er twee dagen later in om Lombardsijde te heroveren. Het regiment kreeg hiervoor na de oorlog een herdenkingsteken op het Dorpsplein. Wanneer u in Lombardsijde verblijft voor een (korte) vakantie, dan kunt u ook gemakkelijk enkele uitstapjes maken naar de leuke omliggende stadjes zoals Nieuwpoort en Middelkerke. 

Auteur