Bespaartips juni 2015

Getty Images

Acht verse bespaartips voor de maand juni! Doe er uw voordeel mee.

1. Meer vrij schenken. Wilt u een kleinkind schenken, dan mag u in 2015 € 2.111 belastingvrij schenken. Schenkt u echter eerst aan de ouders die uw gift vervolgens weer aan hun kind, uw kleinkind, schenken, dan is er € 5.277 extra vrij te schenken aan het kleinkind.

2. Zelf zomerdrankjes maken. U kunt natuurlijk een pak icetea of vruchtensap in de supermarkt kopen, maar googlen op zomerdrankjes biedt u meer keus. Soms is zelf maken goedkoper, soms duurder, maar wel altijd leuker en meestal met minder suiker.

3. Niet op het vliegveld wisselen. We zijn het niet zo gewend geld wisselen als we de grens over gaan. Maar moet u toch vreemde valuta hebben, neem dan niet of zo min mogelijk geld op bij de automaten op het vliegveld. De koers en kosten zijn daar duurder. Beter gebruikt u de geldautomaten in de stad zelf, zo houdt u meer over voor uw vakantie.

4. Voorkom broekzakgesprekken. Overkomt het u ook wel eens dat uw telefoon overgaat, maar dat u slechts omgevingsgeluiden hoort? U hebt dan een broekzakgesprek. De beller had dat kunnen voorkomen en kosten kunnen besparen, wanneer hij zijn toetsen had gezekerd of beter nog een beschermhoesje om zijn telefoon had gedaan.

5. Nog snel verbouwen. Hebt u nog een klusje te doen aan het huis, doe het dan snel voor 1 juli als de btw op arbeidsloon in de bouw weer verhoogd wordt van 6 procent nu naar 21 procent vanaf 1 juli. Opdrachten die u in juni geeft, maar na 1 juli worden uitgevoerd worden ook met 21 procent belast.

6. Pas op met alleenstaanden-AOW. Is uw partner opgenomen in een zorginstelling en betaalt u de lage eigen bijdrage, dan bent u vaak goedkoper uit dan met een gehuwden-AOW en de hoge eigen bijdrage. Alleen wanneer u beiden alleen AOW hebt of wanneer de partner met alleen AOW wordt opgenomen kan een alleenstaanden-AOW in plaats van een gehuwden-AOW gunstiger zijn. Wilt u weten wat voor u het beste uitpakt, vraag dan de medewerkers van de Plustelefoon (0900 2040718 € 1 per gesprek).

7. Let op uw vermogen. Vanaf 2016 verdwijnt waarschijnlijk de ouderenkorting van box 3. Dat heeft grote gevolgen voor de huur- en zorgtoeslag en de eigen bijdrage zorg. Door te zorgen dat uw vermogen vanaf 1 januari 2016 niet meer bedraagt dan € 21.330 per persoon, behoudt u de huur- of zorgtoeslag en betaalt u minder eigen bijdrage zorg. Denk daarbij aan groenbeleggingen en schenken van vermogen.

8. Abonnementen wisselen. Een krant lezen is nog steeds een prettige activiteit, maar wel een dure. Door steeds een proefabonnement te nemen of de krant te delen met de buren houdt u de kosten in de hand.

Auteur 
  • Nico van Scheijndel
Bron 
  • Geld & Recht