Besparen door slim te vergelijken

Alle waar is naar zijn geld, zo luidt het gezegde. Maar dat gaat niet altijd op. In de volgende acht voorbeelden, van energie en wasmiddel tot auto en telefoon, is goedkoop geen duurkoop.

Energie

Niet: Eneco Ecostroom + Gas Variabel > €1316 per jaar
Wel: Oxxio GroenStroom en Gas 1 jaar vast > €1065 per jaar
Verschil: €251

Jaarlijks kiest ongeveer 15 procent van alle huishoudens een nieuwe energieleverancier, en wie eenmaal de smaak te pakken heeft, wisselt daarna nog een keer en nog een keer. Terecht, want met shoppen voor energie is honderden ­euro’s per jaar te besparen. Toch is één op de drie consumenten nog nooit overgestapt en van de mensen die dat wel deden, is dat voor één op de acht al drie jaar of langer geleden.

Al die mensen laten geld liggen door niet even op een prijsvergelijkingswebsite te kijken en de overstap online te regelen. Uit onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt blijkt dat 91 procent van de overstappers na afloop zeer tevreden is. Voorwaarde is wel dat je bij de huidige leverancier niet aan een contract vastzit, anders is bij overstappen een boete verschuldigd die het prijsvoordeel ­teniet kan doen. Wie van overstappen een gewoonte wil maken, kan daarom beter kiezen voor een contract met een korte looptijd, maximaal een jaar. Wie helemaal vrij wil zijn, kiest een variabele prijs. Die prijs ligt wel hoger dan de vaste prijs van een contract voor bepaalde tijd.

Telefoon

Niet: iPhone X > vanaf €1159
Wel: Refurbished ­iPhone 5s > vanaf €200
Verschil: €959

Met veel tamtam werd afgelopen najaar de iPhone X gelanceerd: een smartphone die volledig bestaat uit een scherm van 5,8 inch, werkt met gezichtsherkenning en een opslagcapaciteit van 64 GB heeft. Voor €1159 heb je een telefoon zonder knop, maar met een camera die de gezichtsuitdrukking van de gebruiker kan overbrengen op een panda, varken of eenhoorn.

Geen behoefte aan, maar wel een liefhebber van ­Apple? Denk dan eens aan een refurbished (gereviseerd) exemplaar, bijvoorbeeld een iPhone 5s. Dat opknappertje heeft een scherm van 4 inch, 16 GB opslagcapaciteit (ook verkrijgbaar met 32 GB) en een vertrouwde thuisknop. Ook de iPhone 5s is een jaar of vier geleden met tromgeroffel gelanceerd. In het oog springende verbeteringen waren destijds de vingerafdrukherkenning, afstemming op het snelle 4G-netwerk en een verbeterde camera. Voor €200 koop je op internet een zo goed als nieuw maar refurbished exemplaar, een tweedehandsje dat van binnen en buiten is gecontroleerd en zo nodig opgelapt. De toestellen zijn zo goed dat aanbieders er 12 en soms zelfs 24 maanden garantie op geven.

E-bike

Niet: Hercules Futura Gates F8 > €3299
Wel: Qwic Premium N7.1 > €1999
Verschil: €1300

De prijsverschillen tussen e-bikes zijn groot. Een laag gewicht en een hoge actieradius kosten meer en ook de kwaliteit van de naaf en de remmen kan een groot verschil maken voor de prijs. Toch is het een goed uitgangspunt om bij het kiezen van een ­e-bike eerst een budget te stellen en te kijken wat je daarvoor krijgt. Bij de Qwic Premium N7.1 is dat heel wat, ontdekte de Fietsersbond die e-bikes in alle prijsklassen testte. De Qwic Premium is een stabiele fiets met een actieradius van 40,7 km op een zwaar testparcours. De fiets met accu weegt 27,4 kilo, waarvan de accu 3,8 voor zijn rekening neemt, wat aan de ­zware kant is. De Hercules Futura is luxer afgewerkt met hydraulische schijfremmen, tandriem en verende voorvork, en de actieradius is met 61 kilometer duidelijk hoger. Toch beoordeelden testrijders de fiets gemiddeld maar met een 7,2, net iets lager dan de 7,4 die zij gaven aan de €1300 goedkopere Qwic Premium.

Autoverzekering

Niet: Avéro Achmea Goed op Weg > €63,57 per maand (actieprijs, normaal €71,68)
Wel: InShared Autoverzekering Volledig Allrisk > €29,76 per maand
Verschil: €33,81

De auto is in beide gevallen een Toyota Yaris uit 2015, de leeftijd van de bestuurder 66, het aantal schadevrije jaren 14 en het aantal kilometers maximaal 12.000 per jaar. In beide gevallen gaat het om een WA volledige cascoverzekering met een eigen risico van €135. Wat verklaart dan het verschil in premie? Niets eigenlijk. Bij In­Shared geldt zelfs nog een hogere vergoeding voor accessoires. Wat waarschijnlijk wel meespeelt, is dat InShared een online verzekeraar is, waardoor deze minder overheadkosten heeft. Verder zijn aanvullende verzekeringen bij InShared iets duurder. Andere factoren die kunnen meespelen, zijn de leeftijd van de bestuurder, het type auto en de postcode. Alle verzekeraars vragen een hogere premie aan bestuurders boven de 60 jaar, maar de ene verzekeraar laat de premie veel sterker en/of sneller stijgen dan de andere. Het is dus aan te raden om jaarlijks na te gaan of de premie niet uit de pas loopt in vergelijking met andere verzekeringen. Voor auto’s van vier tot zes jaar oud is het vaak gunstiger de allriskdekking te verlagen naar een beperkte casco­dekking.

Jenever

Niet: Ketel 1 > €15,99
Wel: Vrijbuiter > €11,49
Verschil: €4,50

Over smaak valt niet te twisten, maar we doen het toch. Want als de ene jenever 40 procent duurder is dan de andere, dan loont het de moeite om je keuze voor het duurdere A-merk nog eens te heroverwegen. Ketel 1, genoemd naar de oudste ketel van de jeneverstokerij in Schiedam, heeft een naam hoog te houden. Dat is niet alleen reden voor constante kwaliteit, maar ook voor constant aandacht trekken van de doelgroep. En aandacht trekken kost nu eenmaal geld: klinkende euro’s die de jeneverdrinker inlevert bij de kassa van de slijter. Proef je het eraan af? Misschien smaakt een goedkoper merk wel lekkerder. De gunstigste strategie voor de jeneverdrinker is vooral om niet merkvast te zijn, want alle bekende merken zijn van tijd tot in de aanbieding. Verder valt er te besparen door grotere hoeveelheden te kopen, maar dan moet de smaak wel boven iedere twijfel ver­heven zijn. Proost!

Autorijden

Niet: Opel Astra ­hebben en er 500 km per maand mee rijden > €430
Wel: Opel Astra huren en er 500 km per maand mee rijden > ca. €300 
Verschil: €130

Een auto bezitten is een dure hobby, zeker als je er alleen maar op zondag mee op familie­bezoek gaat. De vaste kosten maken bij een relatief nieuwe auto namelijk een groot deel uit van de totale kosten. Zo kost een nieuwe Opel Astra de eerste drie jaar €379 per maand aan vaste kosten. Het grootste deel van dit bedrag gaat op aan afschrijving: €234. Rente voor de financiering (€45), verzekering (€57 ) en belasting (€43) komen hier nog bij. De variabele kosten (o.a. onderhoud) vallen bij een ­gering aantal kilometers wel mee: €51.

Huur je in plaats daarvan vier keer per maand een relatief nieuwe Opel Astra van een stadgenoot, dan kost dat bijvoorbeeld €50 per dag, oudere auto’s zijn goedkoper. Een auto huren van een particulier kan onder andere via MyWheels en SnappCar. Voor de verzekering betaal je bij SnappCar 5 procent per dag met een minimum van €3,50; bij MyWheels is de premie in de huurprijs inbegrepen. Voor de boeking zelf rekent SnappCar 10 procent met een minimum van €2,25 en MyWheels €2,50. Met 100 vrije kilometers per dag en €0,15 per extra kilometer kom je voor 500 kilometer in vier dagen op €15. Daarbovenop komen ­alleen nog de benzinekosten. Het leuke van huurauto’s is: je zit niet vast aan één model. Kies bij mooi weer een ­cabrio, bij een weekend weg een ­stationwagen.

Boter, kaas en eieren

Niet: Echte Boter ongezouten 250 gram > €2,19 + Maaslander Jong belegen stuk 48+ 510 gram voor €7,93 > €15,55 per kilo + AH Scharreleieren XL 10 stuks > €3,19. Totaalprijs: €20,93
Wel: AH Basic Room­boter ongezouten 250 gram > €1,79 + Molenland Jong belegen stuk 48+ 990 gram voor €5,99 > €6,05 per kilo + PLUS Vrije uitloopeieren M/S 10 stuks > €1,39. Totaalprijs: €9,23
Verschil: €11,70

Een gouden wikkel is favoriet als het gaat om echte boter. Een slimme klant laat zich niet verblinden door al die blingbling. De saai verpakte roomboter van AH Basic is maar liefst 20 procent goedkoper. Bij kaas draait alles om smaak, maar zoals de Consumentenbond in 2016 al vaststelde hoeft een lekker plakje jong belegen niet duur te zijn. Het merk Molenland van de Aldi kwam destijds als beste koop naar voren. Een proever vond de kaas licht pittig, maar zacht. Kaasliefhebbers hoeven het om de prijs niet te laten, want Molenland is zeker de helft goedkoper in vergelijking met de merken uit de tv-commercials.

Bij eieren letten veel mensen op diervriendelijkheid. De codes op het ei laten zien of het is gelegd door een scharrelkip (code 2) of een kip die vrij kan uitlopen (code 1). De laatste mag duurder zijn dan de eerste. En laat nu in ons voorbeeld het vrije-uitloopei juist goedkoper zijn! De goedkope variant is alleen wat kleiner.

Wasmiddel

Niet: Color Reus Wasmiddel Poeder 880 gram (voor 16 wasbeurten) > €4,49
Wel: Formil Ultra Plus Color 4225 gram (voor 63wasbeurten) > €6,99
Verschil: €2,73 (per 16 wasbeurten)

Het ene wasmiddel is het andere niet, zelfs niet als ze van hetzelfde ­A-merk zijn. Dat weten de onderzoekers van de Consumentenbond al jaren. Komt Ariël-poeder voor kleur als beste uit de test, dan kan het best zijn dat de vloeibare variant bij de hekkensluiters hoort, zoals in 2016 het geval was. Constante kwaliteit komt van de wasmiddelen van de voordeelsupermarkten. Formil van Lidl en Una van Aldi scoren bij tests steevast in de hoogste regionen.