Boete voor vergeten in te checken in het OV? Zo kunt u uw geld terugkrijgen

OV controle
Getty Images

Het kan iedereen overkomen, u vergeet in te checken voor het openbaar vervoer. Als u dan gecontroleerd wordt riskeert u een boete van €50. Gelukkig is er een eenvoudige manier om die boete kwijt te schelden.

Bij 'Keolis' of 'Mijn NS' kunt u een aanvraag doen voor coulance, speciaal voor mensen die per ongeluk zijn vergeten in te checken. Dit kunt u driemaal per jaar doen. Houd er wel rekening mee dat er een aantal voorwaarden aan verbonden zijn. 

De OV-chipkaart moet aan uw naam gekoppeld zijn, en daarnaast is een OV-abonnement vereist. Voorbeelden van deze abonnementen zijn een studenten-OV, OV-jaarabonnement, OV Vrij, Altijd Vrij, Weekend Vrij, Dal Vrij, Netabonnementen en Kidsvrij. 

Op het moment van controle moet uw reisproduct vrij reizen geven. Wanneer u bijvoorbeeld met een Dal Vrij abonnement reist in spitsuren is de coulance niet van toepassing.

Als u een aanvraag voor coulance wilt doen, moet u eerst de boete betalen, en kunt u daarna eventueel het bedrag terugkrijgen. Let op: als u onvriendelijk bent geweest tegen controleurs, loopt u de kans op coulance mis.

Wilt u meer informatie over het aanvragen van coulance? Klik dan hier

Auteur