Dagelijkse boodschappen fors duurder

Boodschappen doen
Getty Images

Iedereen ziet dagelijks in de supermarkt dat de boodschappen fors duurder zijn geworden. De prijs van basisboodschappen is het afgelopen half jaar met gemiddeld vijftien procent gestegen. Het gaat dan om rijst, koffie, melk, boter en aardappelen. Vooral suiker (+ 78 procent), bloemkool (+54 procent) en brood (zes bruine bollen +43 procent) zijn fors duurder geworden.

Dit heeft de Consumentenbond becijferd op basis van een prijspeiling. De Bond denkt dat de ergste stijgingen achter de rug zijn en ziet zelfs al wat prijsverlagingen. De prijzen stegen het hardst in december 2022 en januari 2023. Per dag verhoogden de supermarkten, in die twee maanden, de prijzen van gemiddeld 150 producten. Daarna volgende de eerste prijsverlagingen. Zo steeg de prijs van een liter zonnebloemolie van  €1,99 naar €3,99 om daarna te dalen naar €3,09. Een pakje huismerk roomboter van Albert Heijn en Plus ging in een jaar tijd van €2,65 via €3,19 naar €2,89.

 

Goedkoopste supermarkt

Uit de meest recente prijspeiling blijkt dat de Dirk de goedkoopste supermarkt is voor basisboodschappen. De klant is hier voor de basisboodschappen zo'n elf procent minder kwijt dan het gemiddelde van alle supermarkten. Bij de Spar zijn de basisproducten twintig procent duurder dan gemiddeld. Daarmee is de Spar de duurste supermarkt.
Voor de prijspeiling inventariseert de Consumentenbond de prijzen van ruim honderd basisboodschappen in veertien supermarktketens. Er wordt gekeken naar het budgetmerk. Als dat er niet is nemen de onderzoekers de prijs van het  huismerk.

Bron: Consumentenbond

Auteur 
  • Perry van Dijk