Een profijtelijke lente met deze bespaartips

Marieke Henselmans
Eigen beeld

Het is weer volop lente en met dank aan de zon én deze tips maak je deze maanden extra profijtelijk!

Misleidende ‘Van=voor-korting’ verboden

Het kwam vaak voor: eerst de prijs van een artikel verhogen en het dan bij wijze van aanbieding zogenaamd goedkoper maken. Terwijl in feite de gewone prijs wordt gevraagd. Dat is per half mei wettelijk verboden. Verkopers moeten de laagste prijs die dertig dagen voor de actie gold gebruiken als ze korting aankondigen.

Naar buiten met die was

Of je nu een rekje op het balkon zet of een fijne waslijn in de tuin kwijt kunt: de voordelen van de was buiten drogen stemmen vrolijk. Je spaart energie, je zorgt voor minder CO2-uitstoot, en het wasgoed gaat lekkerder ruiken. Bij regen kun je het wassen uitstellen, wacht even op droge zonnige dagen. Het vermijden van de droger kan een besparing van € 80 tot € 160 per jaar opleveren.

Nog meer stroom sparen

Nu de energieprijzen hoog liggen geeft dat extra motivatie om erop te besparen. Heb je nog gloeilampen? Vervang ze door Ledlampen. Ga weer extra letten op lampen uit in kamers waar je niet bent. Je kunt stofzuigen afwisselen met vegen met een zachte bezem en het hoopje stof opvegen met stoffer en blik. Gebruik de airfryer waar mogelijk, in plaats van de oven. De oven gebruik drie keer meer energie. De waterkoker gebruiken is de zuinigste manier van water koken.

Zuinige apparaten

Ben je toe aan een nieuwe vaatwasser en twijfel je tussen een standaard – of kleiner formaat? Een standaardformaat vaatwasser is het zuinigst, mits je hem vol krijgt. Krijg je de gewone meestal niet vol, dan is een kleine vaatwasser zuiniger. Je kunt natuurlijk rustig wachten tot hij vol is. Is de koelkast aan vervanging toe, kijk dan bij de Consumentenbond welke de zuinigste is, dat scheelt enorm. Ga niet af op de verkoper, die zal exemplaren die weg moeten aanprijzen.

Bakkie troost

Je heerlijke bakkie hoeft nog steeds niet duur te zijn. Het duurste uit een capsule of vers gemalen boon kopje kan meer dan 40 cent kosten. Maar de goedkoopste pads (Paco, nog steeds 36 voor € 1,49 bij Plus, Hoogvliet, Coop, Dirk en Vomar) kost 4 cent per kopje. En Paco kwam lang geleden als lekkerste uit een blinde smaaktest. Er is ook snelfiltermaling van Paco te koop voor ca € 1,99 voor een pond. Zo komt de ouderwetse filterkoffie op circa 2,5 cent per kopje.

Soep van het huis

Maak meteen een plan als je restjes in de koelkast zet. Plan een kliekjesdag of -gerecht. Bijvoorbeeld een maaltijdsoep. Zakjes soep zijn flink duurder geworden. Goede reden om ze niet meer te kopen. Koop in de plaats vermicelli, een pond vanaf 28 cent. Gebruik verder twee bouillonblokjes en maak een heerlijke soep van restjes groente, aardappel en vlees. Rooster 2 boterhammen per persoon en snij die diagonaal. Of gebruik kapjes, die je voor dat doel in de vriezer kunt bewaren.

Frituren (zonder olie)

Mijn moeder frituurde in Ossenwit, van die witte blokken vet die na het bakken weer stolde. Dat was heerlijk maar niet zo gezond. Zelf gebruikte ik slaolie. En nu staat de frituurpan al jaren ongebruikt in de kast, sinds ik een airfryer heb. Daarmee kun je volstaan met een paar druppels olie. Zo heb je nauwelijks last van de wat hogere prijs. Bij Lidl kost een liter zonnebloemolie € 2,99, prima te doen.

Heb je nog goede maat mobiel abonnement?

Hoeveel belminuten en MB’s zitten er in je abonnement, en past dat nog bij je gebruik? Controleer het eens online, misschien kan je abonnement kleiner en goedkoper. Misschien kan je veel besparen door over te stappen. Je kunt je eigen nummer behouden in zo’n geval.

Nog meer besparen? Kijk op bespaarboeken.nl

 

Auteur 
  • Marieke Henselmans