Extra zomerse bespaartips van Marieke Henselmans

Getty Images

De goedkoopste én lekkerste salade, spaar-ribs en nog veel meer nuttige adviezen van bespaar-expert Marieke Henselmans.

 

1: Maaltijdsalades met weinig salade

In de zomer is een maaltijdsalade lekker en gezond. Althans, dat had je gedacht. De consumentenbond onderzocht 14 supermarkt-maaltijdsalades, die vaak nogal vet, zoet en zout bleken en weinig groente bevatten. Jumbo en Plus hadden de beste salades, die van Lidl waren één na best en op een na goedkoopst (€ 3,30)

2: De állerbeste, lekkerste en voordeligste maaltijdsalade….

maak je natuurlijk zelf. Een krop ijsbergsalade is soms maar € 0,39 in de aanbieding. Die is prima lang houdbaar als je de krop niet snijd, maar de slabladen eraf pelt en de rest van de krop in een stuk keukenpapier wikkelt (dat neem vocht op), en dan in een plastic zakje in de koelkast bewaard. Gesneden sla is 10 x duurder dan een krop, minder vers  en krijgt bruine randjes.

3: Vakantiegeld buiten eurozone

Veel mensen die buiten de Eurozone op vakantie gaan willen graag wat plaatselijk geld contant bij zich hebben. Het is voordeliger om in het vakantieland zelf te pinnen, en niet op het vliegveld, waar hogere kosten worden gerekend. Als je ter plaatse bij het afrekenen met betaalpas kunt kiezen tussen betalen met lokale munteenheid of met Euro’s, kies dan de lokale munt, dat is goedkoper.

4: Spaar-ribs

BBQ-en is leuk, lekker en gezellig, maar ook snel duur met al dat vlees, zeker als je kant en klare spiesjes koopt. Vraag bij de slager om ‘krabbetjes’, leg ze geruime tijd in een heerlijke marinade van ketjap, ketchup, knoflook, kruiden en restje wijn en laat ze op laag pitje daarin garen. Op de BBQ alleen afbakken. Maak zelf sausjes en serveer veel verse sla erbij. Laat kinderen afbakbroodjes roosteren, prik er een gat in met achterkant pollepel, in het gat kan een warm knakworstje.

5: Gratis wespen/fruitvliegjes val

Snijd of knip een plastic fles (zonder statiegeld) in twee delen; het bovenste gedeelte moet zo’n 10 cm hoog zijn. Dit deel zonder dop omgekeerd in het onderste deel schuiven, waardoor het de vorm van een trechter krijgt, nadat je een bodempje siroop in het onderste deel hebt gedaan. Insecten kunnen er wel in, maar niet meer uit.

6: Vers. Biologisch en betaalbaar.

Biologisch eten smaakt beter, maar is zo duur. Zelf verbouwen is niet duur maar zoveel werk. Een aardig alternatief is actief te zoeken in de eigen familie, vrienden- of kennissenkring naar mensen die heel enthousiast zijn over hun moestuin. Bied aan ze een dagje te helpen. Je kunt bijpraten en krijgt vrij zeker heerlijke groenten en fruit mee. Misschien voor herhaling vatbaar als het bevalt.

7: Vakantiehuis in het buitenland

Veel mensen dromen van een eigen huisje in het buitenland. Om zelf heen te gaan en misschien als investering. Er komt uiteindelijk veel meer bij kijken dan je had verwacht. Kijk net als bij de moestuin of er onder de vrienden iemand is met zo’n huisje. Misschien kun je ze opzoeken en hen laten vertellen over hun huis-avontuur. Of het huisje huren en kijken of het iets voor je zou zijn.

8: Gratis fruit

Lekker en voordelig fruit is er nu in overvloed: uit de volkstuin, in de aanbieding bij de (super)markt, of gewoon buiten, in bosjes en plantsoenen. In elk dorp en ook in de stad zijn bomen en struiken met fruit te vinden. Of het nu gaat om appeltjes (kleine rode, gele, groene), peren, pruimpjes, bessen, bramen of rozenbottels. Maak er een dagje van om te plukken, maak er thuis jam of wijn van.

Nog meer besparen? Kijk op: rechtopgeld.nl