Feiten en fabels over gas besparen

Stookkosten
Ad Kolkman

Kun je met ventileren besparen op stookkosten of laat je dan juist kostbare warmte ontsnappen? Is een open haard goedkoper dan centrale verwarming? En is het slim om de thermostaat laag te zetten als je de deur uitgaat? PlusOnline scheidt de feiten van de fabels.

Het is het zuinigst om de temperatuur in huis constant te houden

Fabel, tenzij je een warmtepomp hebt. Maar als je een gewone cv-ketel hebt of gebruikmaakt van stadsverwarming, is het altijd beter om de thermostaat lager te zetten als je slaapt of drie uur of langer de deur uitgaat. Hoeveel lager? “Dat ligt eraan hoelang het huis warmte kan vasthouden en hoe snel de radiatoren warmte ­afgeven”, zegt Jan Liefting, ­product-manager bij cv-ketel­specialist Feenstra. “Bij vloerverwarming is het goed om de ­thermostaat niet lager dan 17 ­graden te zetten, omdat vloerverwarming langzaam op temperatuur komt en lang warmte vasthoudt. Heb je radiatoren die snel warmte af­geven, dan kun je de thermostaat ’s nachts beter op 15 graden zetten, anders lekt er te veel warmte weg.”

Met een slimme thermostaat bespaar je energie

Feit. Een slimme thermostaat kan de verwarmingsschema’s aanpassen aan je leefstijl. Dat bespaart gas, omdat de ketel dan niet op vol vermogen hoeft te werken op het moment dat je opstaat en de verwarming aanzet, maar rustig de tijd kan nemen om de ­gevraagde temperatuur te halen. En voordat je naar bed gaat of de deur uitgaat, koelt de ketel langzaam weer af. Maar wat nu als je een onregelmatig leven leidt? “Dan kun je met de klokfunctie ook zelf een schema instellen, dat je zo nodig handmatig aanpast”, adviseert Liefting. “Zet de temperatuur liever aan de lage kant. Als je merkt dat het niet warm genoeg is, kun je de thermostaat altijd nog handmatig hoger zetten. Een slimme thermostaat is ook op afstand te bedienen. Handig als je vergeten bent de verwarming uit te zetten.”

Stookkosten ventileren
Ad Kolkman

Ruimtes waar je niet bent, kun je beter niet verwarmen

Feit, zolang de temperatuur daar niet onder de 14 à 15 graden zakt. Je brengt waarschijnlijk de meeste tijd door in de woon­kamer. Draai daar alle radiatoren open en zorg voor goede isolatie. Een cv-ketel werkt het best als er meer radia­toren openstaan. De radiatoren in de woonkamer zijn daarvoor meestal voldoende. Laat de ­radiatoren in ruimtes die niet verwarmd hoeven te worden, wel één keer per maand doorstromen.

Om het warm te stoken in een slaapkamer of werk­kamer, zit er niets anders op dan de thermostaat tijdelijk wat hoger te zetten

Fabel. Dat kan ook anders. Als een werkkamer of andere kamer in huis niet goed warm wordt, kan het helpen om de cv-installatie waterzijdig te laten inregelen. Water­zijdig inregelen is het ­optimaal verdelen van het warme water over alle radiatoren. Iedere radiator krijgt dan precies die hoeveelheid warm water die nodig is om de ruimte goed te verwarmen. Dit zorgt voor een gelijkmatige verwarming van je woning en lagere stookkosten. Bij een slechte verdeling zijn bepaalde kamers te warm of te koud vergeleken met de rest van het huis.

Met thermostaatkranen kun je het warmer stoken in de werkkamer dan in de woonkamer

Fabel. Een thermostaatkraan op de radiator kan alleen de temperatuur begrenzen, niet verhogen. Als de thermostaat in de woonkamer op 20 graden staat, kun je er met een thermostaatkraan in de slaapkamer voor zorgen dat het daar nooit warmer dan 18 graden wordt bijvoorbeeld. Andersom kan niet. Daarvoor heb je zone­regeling ­nodig. Bij zoneregeling heb je één of meer extra thermostaten in ruimtes die je apart wilt verwarmen. Dit geeft extra comfort en het kan ook energiebesparing opleveren, omdat je ruimtes heel gericht kunt verwarmen zonder dat het hele huis meedoet. Zone­regeling kan niet bij alle cv-ketels.

Water uit de kraan wordt niet warm genoeg als de cv-installatie op ecostand staat

Fabel. Het water wordt net zo warm, maar het duurt iets langer. Bijvoorbeeld als je na een nacht slapen voor het eerst warm water tapt. Toch is het voor het energie­verbruik beter om de ecostand te gebruiken in plaats van de comfortstand. In de comfortstand houdt de ketel dag en nacht een beetje water warm, zodat je op elk moment warm water kunt tappen. Dat is fijn, maar het kost gas en CO₂-uitstoot. In de ecostand wordt het water pas verwarmd zodra je de kraan opendraait. Het kost iets meer ­water en je moet een paar seconden langer wachten, maar het ­bespaart een hoop aardgas.

Hout stoken is goedkoper dan gas

Feit, maar de prijzen schommelen sterk. Een kubieke meter gedroogd beukenhout kost ongeveer €250. Deze hoeveelheid kan evenveel warmte leveren als 220 kubieke meter aardgas en dat kost ongeveer €560 (bij een gasprijs van €2,56 per kubieke meter, inclusief energiebelasting, ODE en 9% BTW). Als je alleen naar de prijs van de brandstof kijkt, is hout stoken dus goedkoper. Hout ­stoken in een open haard en een houtkachel heeft wel als nadeel dat de uitstoot schadelijke stoffen bevat, zoals fijnstof, kankerverwekkende koolwaterstoffen en koolmonoxide. Een pelletkachel is beter.

Handen wassen moet altijd met warm water

Fabel. Volgens het RIVM maakt het niet uit of je handen wast met warm of koud water. Vuil en bacteriën laten met koud water even goed los als met warm water. Als het warme water uit de kraan wordt verwarmd door de cv-ketel – een zogenoemde combiketel – dan is het voor je portemonnee beter om minder vaak de warmwaterkraan te gebruiken. Elke keer dat je de warmwaterkraan gebruikt, slaat de cv-ketel aan en dat kost gas.

Ventileren moet

Feit. Frisse lucht is nodig voor je gezondheid. Ventilatieroosters openhouden en 15 minuten per dag de ramen tegen elkaar openzetten is meestal genoeg om de lucht in huis gezond te houden. Is dat ook goed voor je stookkosten? Soms wel. Als je door het luchten vochtige lucht uit het huis kunt laten ontsnappen, is dat een voordeel. Vochtige lucht verwarmen kost meer energie dan droge lucht verwarmen. Maar je raakt met ventileren ook warmte kwijt. Het is dus slim om tijdens het luchten de thermostaat wat lager te zetten, dan hoeft de ketel niet onnodig aan het werk. Als er niemand thuis is, is luchten niet nodig.

Je kunt energie besparen door de pompinstellingen te verlagen

Feit en fabel. Je bespaart energie, maar de pomp moet wel in staat zijn om het water rond te pompen. Als dat niet goed ­genoeg lukt, werkt de cv-installatie minder goed en verspil je juist energie. Ook kan het gebeuren dat het warme water de verst gelegen ­radiatoren helemaal niet bereikt. Als de cv-installatie goed water­zijdig is ingeregeld, staat de pomp­instelling al optimaal.

Overstappen naar een ­andere energieleverancier ­bespaart veel geld

Fabel. De gasprijs is daarvoor nu te onzeker. Energieleveranciers bieden daarom geen contracten met vaste lage prijzen aan. Als je vaste contract afloopt of als je een contract met variabele tarieven hebt, kun je wel overstappen naar een andere leverancier voor een nieuw flexibel contract. De instaptarieven voor nieuwe klanten zijn echter veel hoger dan de variabele tarieven die energieleveranciers voor de vaste klanten rekenen. Overstappen levert dus zelden een besparing op. Dat is de situatie bij het ter perse gaan van dit nummer, maar de veranderingen gaan snel. Controleer daarom met enige regelmaat de tarieven die je nu betaalt met de actuele prijzen in de markt. Dat kan onder meer via Pricewise.nl en GasLicht.nl

Altijd goed

  • Probeer de thermostaat eens een graad lager te zetten en houd je zelf warm met thermo-ondergoed, warme kleding en dekentjes.
  • Sluit tussendeuren.
  • Voorkom tocht, bijvoorbeeld met tochtstrips, een tochtborstel of tochtklep op de brievenbus en een tochtrol onder de deur.
  • Controleer regelmatig de waterdruk van de cv-installatie en vul zo nodig water bij. Ontlucht de installatie ook regelmatig, dan warmt het water sneller op. Er bestaan ook automatische ontluchters.
  • Gordijnen kunnen de warmte van radiatoren tegenhouden, dus leg ze op radiatorhoogte in de vensterbank of kort ze in. Zet geen meubels voor de verwarming.
  • Maak de convectorput schoon. Dat verhoogt de effectiviteit van de installatie en het voorkomt dat het huis gaat stinken door verbrand stof.
Auteur 
  • Erik Bogaards