Gelukkig 2024! Verse bespaartips voor het nieuwe jaar

Marieke Henselmans
Marieke Henselmans

De redactie van PlusOnline wenst u een voorspoedig en gezond 2024! Hierbij enkele slimme nieuwjaarsbespaartips van bespaarcoach Marieke Henselmans.

1: Kerstkliekjes-quiche

Verzamel alle overgebleven groente, aardappel en vlees en snij fijn. Maak een quiche, niet met bladerdeeg maar met overgebleven sneetjes brood. Bekleed een ovenschotel met het brood en maak een vulling van vlees, groente en aardappelstukjes. Giet een lekker gekruid beslag van ei, melk zout en bloem over de vulling en tot slot wat kaas.

2: Heerlijke maaltijdsoep

Of maak van alles dat over is hier een heerlijke soep. Maak eerst bouillon met een bouillonblokje en vermicelli. Verzamel groente- en vleesrestjes en voeg toe aan de bouillon. Serveer er geroosterd brood bij (misschien nog over van kerst?) Of bak twee sneetje brood even kort in de oven, nadat je het dun hebt bestrooid met ui en kaas.

3: Voordeel-vermicelli

Over vermicelli gesproken: die is belachelijk duur geworden. Die kopen we niet meer, maar maken we zelf. Spaghetti is minder hard in prijs gestegen. Casa Italiana is bij Dirk € 1,19 per kilo. Neem een kwart hiervan, en rol in een theedoek. Breek deze spaghetti-rol in kleine stukjes, op de rand van de aanrecht. Doe deze een beetje dikke, dus voedzame vermicelli in een weckfles of voorraadbus.

4: Kerst-overschot in supermarkt

Niet alleen wijzelf kopen voor de zekerheid teveel met kerst, de supermarkten doen dat ook. Direct na kerst worden de kerst-producten (rollades, chocolaadjes, kransjes, pasteibakjes) maar ook de gewone luxe producten afgeprijsd. Koop niet teveel, laat je niet gek maken maar koop verstandig een paar dingen die met een feestje van pas kunnen komen.

5: ToGood2Go

Supermarkten die meedoen met ToGood2Go hebben na feestdagen soms een ‘feestdagen-verrassing box’ in de aanbieding. Na Pasen vol chocolade eitjes, na Sint vol pepernoten en chocoladeletters, na kerst vol met boterletters en kransjes en na Oud en Nieuw oliebollenmix. Afhankelijk van de winkel kost zo’n pakket 4 of 5 euro. Er zijn winkels die de oliebollenmix zelfs gratis weg doen.

6: Super dieet

De nieuwe rage is niet dat diabetesmedicijn, maar géén dieet, want diëten werken niet. Ze bieden te weinig calorieën en vaak te weinig essentiële voedingstoffen. Het probleem is dat de stofwisseling zich onmiddellijk aanpast: die gaat op de spaarbrander. Zodra je weer normaal gaat eten, vliegen de kilo’s er weer aan, met rente. Er is maar één oplossing: gezond, afwisselend en minder, minder, minder eten.

7: Luxe smeersels en hapjes

Luxe smeersel voor op toastjes heten ineens ‘mouse’ en worden duur verkocht in een spuitzakje. Nu het januari is, worden veel overgebleven producten in de supermarkt afgeprijsd. Maar het kan nog voordeliger.

Zoek bij Kruidvat of andere (snoep)winkel een lege puntzak. Maak je eigen ‘smouse’ van een paar eetlepels kwark of yoghurt, fritessaus, snufje zout en zoet en naar keuze snippers ham, kaas, gekookt ei of wat er voorhanden is. Bewaar de puntzak in de koelkast, knip vlak voor gebruik de punt van de zak en spuit op toastjes. Een lekker alternatief voor tijdens een verjaardag!

8: Studie bollen

Had u rond de jaarwisseling nog geen oliebollen gemaakt? De jongste generatie studiebollen is slim op de computer, maar wij kunnen nog oliebollen bakken. En Appelflappen. Geef een stoere demonstratie. Voor 25 bollen heb 500 gram bloem, 350 ml melk, 200 gram krenten, 2 appels, 4 appels, 7 gram gedroogde gist en zonnebloemolie nodig. Wie scherp inkoopt komt op 20 cent per bol als je krenten vervangt door rozijnen.

Nog meer besparen met Marieke >>