Goedkoop de zomer door met Marieke

Marieke Henselmans
Eigen beeld

Betaalbare koffie, goedkoper tanken en nog veel meer zomerse bespaartips van Marieke Henselmans.

Keep calm and carry on

Het kan flink op je zenuwen werken, al die sombere berichten op de radio en aan talkshowtafels. Ja, er zal vast een economische crisis komen, als gevolg van de corona epidemie. Maar voor wie AOW en pensioen heeft zal er weinig veranderen. Blijf rustig, let gewoon goed op je geld en wees anderen die financieel zwaar getroffen zijn tot (morele) steun.

Geen vakantie, wel geld

Die buitenlandvakantie zit er nu even niet in. Dan blijven we toch lekker in Nederland? Dan kan een deel van het vakantiegeld naar de spaarrekening. Want het hebben van een buffer is de beste remedie tegen geldstress. De waardeloze rente maakt niet uit: met een buffer sta je sterk(er).

Bakkie troost

Wat hebben we ons toch eigenlijk op kosten laten jagen door over te stappen op koffiepads of cupjes. Met het duurste Nespresso cupje kost een bakkie 40 cent, met cups van Lidl of Hema 15 cent, de goedkoopste cups Bazini (o.a. bij Dekamarkt en Dirk) 11 cent, net zo duur als Senseo pads. Pads kunnen ook goedkoper: Paco pads kosten 4,1 cent per stuk. Verkrijgbaar bij Dirk, Jumbo en Vomar.

Slow koffie

Misschien heb je je koffiezetapparaat nog ergens staan. Zo niet: ook niks aan de hand, dat kun je helemaal old skool gaan en weer zelf opgieten. Filtertje, paar schepjes koffie (10 gram per kopje, in die cups zit minder), beetje opgieten en even laten wellen. Geur van het pak opsnuiven. Met 500 gram Paco voor € 1,89 komt zo’n kopje op 3,8 cent.

5 juni Wereld Milieu Dag

Doe mee door energie en geld te besparen. Met een rustige rijstijl bespaar je 10 procent op brandstof. Per jaar bespaar je door vaker de fiets pakken voor kleine afstanden € 110,  wassen op 40 graden met een volle trommel € 45, een waterbesparende douchekop € 35 en de was buiten drogen € 30.

Vakantierood 1

Laat je niet verrassen door de felle zon. Dan moet je tijdens een uitstapje dure zonnebrand kopen. Kijk wat er nog in huis is en maak dat eerst op. Uit een test van de Consumentenbond kwam KRUIDVAT Solait kids, € 3,60 voor 100 ml eruit als beste koop, met een score van 7,4. Ook 100 ml van Cien (Lidl) kost maar € 2,40 en kreeg een 7.3.

Vakantierood 2

Echt ontspannen wordt geassocieerd met vrolijk het laten vieren van teugels, en 'nu eens even nergens aan willen denken.' Ook hier is (net als bij zonnebrand) verstandige preventie niet gebruikelijk en zijn de gevolgen soms schrijnend. Bedenk vooraf hoeveel de vakantie mag kosten.
Wie niet op letterlijke- of figuurlijke blaren hoeft te zitten lacht het laatst en het best.

Crisis, wat te doen?

Collega journalist Erica Verdegaal en ik leggen als je dit leest de allerlaatste hand aan ons boek:
Crisis. Wat te doen? Van rood naar groen. Het boek helpt je te testen hoe je ervoor staat (code rood, geel of groen), inzicht te krijgen in je zwakke en sterke punten en je situatie te verbeteren. Je kunt als je wilt nog net mee doen met onze crowdfund

Nog meer besparen? Kijk op bespaarboeken.nl