Goedkoop de zomer door met Marieke Henselmans

Pizza voor een prikkie, goedkope tomaten en gratis fruit: Marieke geeft weer toptips voor het staartje van de zomer.

1: Daling of stijging koopkracht?

Pensioenen worden niet geïndexeerd, ze stijgen niet mee met de prijzen (zoals de AOW wel doet), dus krijg je alarmerende berichten dat de koopkracht daalt. Maar laat je niet bang maken. We leven in één van de meest welvarende landen ter wereld. En er zit nog een boel (koop) kracht in onszelf. Bijvoorbeeld de kracht om dure onzinproducten niet te kopen.

2: De Op-eet hypotheek

Omdat er weer een economische crisis aan komt duiken er weer reclames op voor allerlei soorten van krediet. Je kunt je maandinkomen wat vergroten door te lenen met je afgeloste koophuis als onderpand. Het kan een manier zijn om geld uit bakstenen te halen, maar bedenk dat de rente en de afsluitkosten niet aftrekbaar zijn.  Je mag een maximum bedrag lenen/opeten en als dat is bereikt  blijf je wel rente betalen. Soms moet op dat moment de woning worden verkocht.

3: Gratis luister- of leesboeken

Van de bieb mogen in de zomer leden én niet leden gratis bepaalde e-books lenen en luisterboeken luisteren. Dat gaat met behulp van een app, die is gratis beschikbaar in de App Store en in Google Play t/m 31 augustus 2020. De VakantieBieb is een dienst van de online Bibliotheek (onderdeel van deKoninklijke Bibliotheek) en wordt aangeboden namens alle Bibliotheken in Nederland. Voor meer informatie zie www.vakantiebieb.nl.

4: Gratis fruit

Leuk corona-uitstapje: zoeken naar voordeelfruit.  In de aanbieding bij de (super)markt, of buiten, in bosjes en plantsoenen. In elk dorp en ook in de stad zijn bomen en struiken met fruit te vinden. Pruimen doen het slecht dit jaar, maar misschien zie je appeltjes (kleine rode, gele, groene), peren, bessen, bramen of rozenbottels? Maak er een dagje van om te plukken, eet het vers of maak er jam, compote voor taarten of sap van.

5 Voordeel tomaten

Rond deze tijd zijn tomaten in de aanbieding. Soms zijn ze aan het eind van de markt voor een habbekrats mee te nemen. Je kunt heerlijk tomatensoep maken, maar ook pastasaus. Was en kook de tomaten met beetje water. Fruit ui, winterwortel en voeg bij de tomaten met Italiaanse kruiden en wat zout. Meteen gebruiken of ‘wecken’ in brandschone potten met klik-klak deksel. Wel binnen afzienbare tijd gebruiken voor op pizza of bij spaghetti.

5 De beste (en minst prijzige) pizza

Gebruik voor 2 personen 250 gram bloem, (12 ct), half pakje gist (10 ct), wat olie en water om een deeg te kneden. Gebruik zelfgemaakte pastasaus, óf blikje gepelde tomaten (45 ct), wat salami of snijworst en Mozzerella (47 ct) dus circa 75 ct pp, in plaats van € 15 voor een bezorgde pizza of € 7 voor zo’n kartonnen diepvriesding. Met kookkracht meer koopkracht.

6: Heerlijke hitte 1

Er kunnen weer warme dagen komen. Koop geen airco, maar blijf zelf cool. Draai relaxte muziek (Bob Marley: don’t worry, be happy). Zet flessen kraanwater in de koelkast en drink  extra. Geen frisdrank, daar krijg je dorst van. Hou ramen en gordijnen aan de kant van de zon dicht.  Zet ’s avonds, als het afkoelt, alles tegen elkaar open (met de lichten uit) met een ventilator.

7: Heerlijke hitte 2

Gebruik de warmte om klusjes die je normaal uitstelt te doen, wel met aangepast dus laag tempo. Was dekbedden, dekbedhoezen, matrasbeschermers en  gordijnen omdat die bij warmte snel buiten drogen. Zet gymschoenen met wat biotex in een emmer onder water met een steen erop een nacht in de week. ’s Ochtends afborstelen en in de zon laten drogen.

8: Vermogensbeheer

Het zijn portretten, die marketingjongens- en meisjes van de verschillende banken. Ze sturen vriendelijke mailtjes dat je er vast over twijfelt of je moet gaan beleggen, nu de rente zo laag is. Nou, beste bank, die lage spaarrente is natuurlijk jammer en beleggen kán misschien meer opleveren, maar mijn spaarcentjes ook doen verdampen. Dus ik spaar gewoon door.

Nog meer besparen? Kijk op: bespaarboeken.nl