Goedkoop nazomeren met Marieke

Voordelige uitjes, slim bankieren en bijna gratis jam: Marieke Henselmans zorgt voor een spotgoedkoop toetje van de zomer.

1: Uitmarkt wordt Uit & Thuismarkt

In plaats van de Uitmarkt, de jaarlijkse de opening van het culturele seizoen, met gratis voorproefjes van voorstellingen, is er vanwege corona dit jaar van alles online te zien en te genieten. Niet gratis, dit maal, maar voor een donatie van € 2 per optreden kunnen bezoekers genieten van muziek, opera, dans, literatuur en theater. Geniet en help de cultuursector.

2: Maak zonnebrand op

Heb je nog zonnebrandcrème over van afgelopen zomer? Het is zonde om die te laten liggen, tot de crème over de datum is. De beschermde werking tegen de zon is na die datum niet gegarandeerd. Je kunt hem vanaf nu ook opmaken, als dagcrème, of crème voor na het douchen.

3: Open Monumentendag: 12 én 13 september

Dé kans om een monument te bezoeken die normaal gesproken niet voor publiek toegankelijk is. Met dit jaar: extra aandacht voor het thema ‘leer-monumenten’, dus scholen, universiteiten en dergelijke. Plan je bezoek goed, want in verband met corona doen niet alle gemeenten mee. Toch is er een gevarieerd aantrekkelijk programma. Zie www.openmonumentendag.nl

4: Bijna gratis rozenbotteljam

Rozenbottels zijn perfect om jam van te maken en staan overal. Zoek rozenstruiken met grote rode bottels. Draai na het plukken direct het kroontje eraf, neem alleen de bottels mee. Thuis de voorraad wassen en kort koken en fijn maken met staafmixer of stamppotstamper. De massa zeven boven grote pan met maatverdeling. Voeg voor jam per liter ’ bottelpuree’ een kilo suiker toe en naar smaak citroenzuur en kruidnagelpoeder. Doe in brandschone jampotten met klik-klak-deksel.

5: Banken steeds duurder

Banken verhogen voortdurend hun tarieven, ING al voor de tweede keer dit jaar. Maar de verhogingen zijn niet voor iedereen nadelig. Op deze website van de consumentenbond kun je een paar vragen beantwoorden over de eigen situatie (samen een rekening? Wil je een creditcard? Reis je veel? ) en dan komt de beste keus voor jou situatie er uit. Opvallend: voor wie bankiert zonder internet is het ING OranjePakket (met en zonder korting) of Plus Betalen van de RegioBank vaak het goedkoopst.

6 Goedkoop bankieren?

Heb je afschriften graag op papier? En ben je voor 1 januari 1945 geboren? Dan is het BasisPaket Betalen van ABN Amro ook een voordelig ekeus. Papieren afschriften, overschrijvingskaarten en verzendenveloppen zijn dan namelijk gratis. Bunq Premium, het ING RoyaalPakket (alleen voor bestaande klanten) en de Triodos Internetbetaalrekening zijn vaak de duurste mogelijkheden. Kijk dus ook als je een royaal pakket hebt of je bij je eigen bank niet toe kunt met een basispakket.

7: Veilig en gratis op avontuur

Zorg eerst een VR bril, dat is een houder waar je je telefoon in kan klemmen. Die kun je kopen maar ook zelf maken van karton, zie hier. Daarna Bezoek buitenlandse musea, loop rond in Afrika, maak een ballonvlucht en zie meer avontuur op de site van Ziggo. 

8: Dag zomerkleding

Het is kleding-kast-opruimtijd. Zomerkleding eruit, winter erin. Breng kleding die je niet meer wil naar zo’n goede-doelencontainer. Of verkoop kleding, die je niet wilt houden maar die er nog goed uitziet, of breng in bij de tweedehandswinkel. Winterkleding kun je nu inbrengen, zomerkleding in het voorjaar.  Nog meer besparen? Kijk op rechtopgeld.nl