Goedkope feestdagen met Marieke

Van plan om groot in te slaan voor de feestdagen? Lees eerst deze tips van bespaarexpert Marieke Henselmans om de feestdagen zo voordelig en zo leuk mogelijk door te komen.

Wat hebben we nog wel?

Bij somberheid kun je kijken naar wat er nog wél kan. Ik ken een jonge dokter die tijdens zijn werk corona kreeg. Het verliep mild, maar hij is wel zijn reukvermogen kwijt. Sindsdien prijs ik elke dag dat ik kan ruiken. Ik ruik aan mijn zeepje, gemalen koffie, de herfst buiten, een stoofpotje en wijntje. Koop een paar geurkaarsen, die andere kleine gelukjes verdubbelen.

Niet peperduur

Bak pepernoten (eigenlijk ‘kruidnoten’). Dat kost bijna niks. Nodig: 250 gram bloem met een half zakje bakpoeder, 125 gram bruine basterdsuiker, 100 gram boter of margarine, drie eetlepels melk, een beetje zout en twee theelepels speculaaskruiden. Verwarm de oven vast op 150 graden. Meng alles en maak kleine bolletjes. Bak ze in 15 tot 20 minuten gaar en geniet van de geur. Stuur alle (klein) kinderen, familie en vrienden een portie in een bubbeltjesenvelop.

Wie schrijft die blijft

Maak een gedicht bij de pepernoten. Wat is Sint toch blij met deze persoon! Wat was dit kind dapper, met het sluiten van de scholen en thuis werken. Wat hebben de ouders, al thuis werkend  met de kinderen erbij hun best gedaan! En ook nog aandacht voor de grootouders gehad. Wat kent Sint deze vrienden toch al lang! Daarom van Sint, vanaf de boot: voor iedereen een pepernoot!

December cadeau

Een geurtje is een fijn cadeau, voor vrouwen én mannen. Probeer wel, in het geheim bij de partner te informeren waar de ander van houdt. En wat let je om ook bij het kerstcadeau een gedicht te maken? ‘Ook al was er corona, jij bent geen zeur. Dus krijg je van mij deze heerlijke geur. Of iets met ‘reuk’ en ‘geen meuk’, ruiken en struiken, neus en keus of leus.

Een voor allen, allen voor één

Een vriendin kon haar huwelijksjubileum niet vieren, want je weet wel. Haar kinderen vroegen met een tikkie aan alle familie en vrienden voor één roos met kaartje te betalen. De dochter bracht bij het ontbijt een mooie bos van alle (klein)kinderen. Een zoon bracht bij de koffie een bos van familie. Zijn broer bracht bij de lunch een bos van alle vrienden. Iedereen kreeg een bedankje en een foto van het stralende, onder de rozen bedolven paar.

Voor wie alles al heeft

Je hebt iets te vieren, maar kunt geen mensen ontvangen. Als mensen informeren naar je wensen kun je aan iedereen één zijden bloem vragen. De steel kan gevouwen en later weer recht gebogen, zo passen ze in een postpakje van 38 cm lang. Je kunt er een prachtige bos van maken en hebt zo de goede wensen van je dierbaren bij elkaar in een vaas.

Zinnen verzetten in het museum

Corona of niet, je kunt virtueel ronddwalen in de mooiste musea van de wereld. Via de website van googleartproject.com
Je kunt met de app een selfie maken met een kunststuk naar keuze.

Meten is weten

Ben je bang voor de financiële gevolgen van corona? Misschien is het een beetje terecht, maar misschien ook helemaal niet. Doe de test op bespaarboeken.nl  Na het invullen van een aantal vragen kun je zien hoe je ervoor staat: rood, geel of groen. En wat je in die gevallen kunt doen. Met actiecode Plus geen verzendkosten voor boek of kalender.  Fijne feestdagen!