Herstellen of nieuwe bestellen?

Gebruikte spullen ­repareren is beter voor het milieu, maar niet altijd voor je portemonnee. Wat levert ­repareren op? Plus zocht het uit voor tien producten.

Consumenten vervangen hun vaatwasser na gemiddeld tien jaar. Dat blijkt uit een enquête van de Consumentenbond. De meest voorkomende reden om een vaat­wasser weg te doen, is een mankement. Niet iedereen laat altijd goed onderzoeken waar dat mankement zit. Begrijpelijk, want aan de voorrijkosten van de monteur ben je al zo’n €60 kwijt. Blijkt vervolgens dat de afvoerpomp stuk is – een veel voorkomend euvel – dan kost een reparatie meestal honderden euro’s. Te veel voor een oud beestje. Maar als het defect zit in de toevoerslang, is een nieuwe vaatwasser van €500 à €700 een heel dure oplossing.

Als een vaatwasser zijn programma niet afmaakt en gaat knipperen, kan een nieuwe toevoerslang à €20 de remedie zijn. Een doe-het-zelver of klussenbedrijf zet deze er zonder veel moeite op. Speur in de handleiding en op internet naar mogelijke oplossingen en stel de vervanging van de vaatwasser nog een paar jaar uit.

De kosten van een schermreparatie hangen af van het merk en type telefoon. Bij een iPhone XR loopt dat uiteen van €150 voor een imitatie- of refurbished scherm tot €220 voor een origineel scherm. Bij een Samsung Galaxy A50 is dat €119 tot €150.

Bij een zo goed als nieuwe smartphone is de keuze snel gemaakt. Een reparatie is dan altijd goed­koper dan een vergelijkbare tele-foon nieuw kopen. Een nieuwe iPhone XR kost minimaal €650, een nieuwe Samsung Galaxy A50 €270. Maar als de telefoon al wat ouder is, valt die afweging anders uit. Volgens de verzekeraars daalt de waarde van een smartphone met een derde per jaar, soms zelfs met de helft. Dan zou een telefoon al na twee of drie jaar het repareren niet meer waard zijn.

Een tv-reparatie kost gemiddeld tussen de €125 en €175. Daarvoor kan een monteur langskomen en een onderdeel vervangen. Hoe duurder het kapotte onderdeel, des te hoger de prijs. Een beeldmodule is relatief goedkoop, een moederbord kan wel €75 tot €250 kosten. Is het scherm gebarsten, dan loopt de vervangingsprijs op van de helft tot 70 procent van de nieuwprijs van de tv. Daarom is het laten vervangen van een scherm alleen haalbaar als je ervoor bent verzekerd.

Gaat een tv één tot vier jaar na de garantietermijn stuk, dan heb je misschien recht op korting op de reparatie. Bij een tv tot €300 kun je hiervoor de eerste drie jaar bij de winkelier aankloppen, bij een tv van meer dan €1000 zelfs de eerste zes jaar. Gaat de reparatie volgens de verkoper veel geld kosten of moet je eerst onderzoekskosten betalen? Vraag dan ook een onafhankelijk reparatiebedrijf om een prijsopgave. TV Reparatie Service Nederland bijvoorbeeld heeft een database met veel voorkomende klachten en kan in de meeste gevallen op afstand bepalen wat een reparatie zal gaan kosten. Toestellen van LG, Philips en Samsung zijn over het algemeen het best te repareren.

Een keuken van tien jaar oud gaat gebruikssporen vertonen. Een compleet nieuwe keuken lijkt dan aantrekkelijk, maar het kan geen kwaad eerst een offerte aan te vragen voor renovatie. Afhankelijk van je wensenlijstje kun je daarmee veel goedkoper en sneller klaar zijn.

Vervanging van keukenkastjes en werkblad, inclusief een front voor een inbouwkoelkast kan al voor €1400. De prijs hangt natuurlijk wel af van de grootte van de keuken en het materiaal. Moet er ook een nieuw apparaat en aanrechtblad komen, dan gaat de prijs naar meer dan het dubbele. Bedenk wel dat bij een compleet nieuwe keuken vaak veel extra kosten komen kijken, zoals het afvoeren van de oude keuken, stroom- en/of waterleidingen aanpassen en opnieuw tegelen of een andere afwerking.

Tips

  • Ga na of de inboedel­ver­zekering de schade (gedeeltelijk) dekt, bijvoorbeeld bij schade aan een telefoon, laptop of tablet.
  • Heb je het product ­betaald met een creditcard met aankoopver­zekering? Dan kun je daar een beroep op doen als het product ­binnen een halfjaar tot een jaar schade oploopt.

Een tablet laten repareren is zelden lonend. Er zijn zoveel goede, goedkope tablets op de markt dat het meestal gunstiger is om een nieuwe te kopen. Tablets onder de €250 kunnen prima geschikt zijn voor dagelijks gebruik, oordeelt de Consumentenbond. Een kapot scherm is de duurste reparatie. Je bent hiervoor minimaal €100 kwijt, maar €200 is geen uitzondering. Ook andere reparaties zijn relatief duur. Een nieuwe accu kost tussen de €90 en €130.

Bovenstaand sommetje gaat over de Gazelle Grenoble C7+ HMB. Deze fiets is met een 8,4 als eindcijfer de testwinnaar van de e-biketest 2019 van de ANWB. Het is maar een voorbeeld. Zoveel e-bikes, zoveel sommetjes. De veel goedkopere B’Twin Elops E920 (aanschafprijs €1499, eindscore 7,1) heeft al een vervangende accu voor €285. Meestal kost de vervangende accu van een
e-bike tussen de 20 en 30 procent van de aanschafprijs. De accu laten reviseren is bij moderne fietsen meestal niet mogelijk.

Bij goed gebruik gaat een accu vier tot vijf jaar mee. Haalt de e-bike dat ook nog? Lang niet altijd, want sommige onderdelen zijn na zeven tot tien jaar niet meer te krijgen. Daardoor is de levensduur van een e-bike in veel gevallen korter dan van een gewone fiets. Wie langer met een e-bike wil doen, moet daar al bij de aanschaf rekening mee houden. Vraag de fietsenhandelaar om merken die goed te repareren zijn. Helaas is daarvoor vaak ook een ruimer budget nodig.

Stofzuigers staan in de top drie van meest aangeboden apparaten in het Repair Café, waar vrijwilligers buurtbewoners helpen kapotte spullen te repareren. Stofzuigers zijn relatief makkelijk te repareren, zeker als alleen een snoer, stekker of schakelaar aan vervanging toe is. Ook als het probleem in de motor zit, hoeft het apparaat nog niet afgeschreven te zijn. Vaak helpt het dan om de koolborstels te vervangen. Ook daar kan een Repair Café bij helpen. Je betaalt alleen de materiaalkosten. Kijk op www.repaircafe.org voor een locatie en openingstijden in de buurt.

De accu van een laptop vervangen is niet meer zo simpel als een aantal jaar geleden, toen de oude accu vaak makkelijk te verwijderen was door middel van schuifknopjes aan de onderkant. Tegenwoordig moet het apparaat meestal worden opengeschroefd. Zelf vervangen is daardoor riskanter of zelfs onmogelijk geworden. Dat maakt de reparatie een stuk duurder.

Prijzen van nieuwe accu’s lopen uiteen van €40 tot €170, afhankelijk van het merk, type en of je een originele of een namaak-accu kiest. De kosten voor arbeidsloon komen daar nog bij, bijvoorbeeld €50. Als het apparaat verder goed is, is het die kosten wel waard. Toch is het goed om even stil te staan bij de waarde van de laptop. In de praktijk is een laptop na vijf of zes jaar niets meer waard, ook al doet-ie het nog goed.

Is het alleen de rits die voor problemen zorgt, dan is een nieuwe jas (nog) niet nodig. Het is wel even zoeken naar een reparateur die in staat is om een outdoorjas waterdicht te houden. Ga eerst te rade bij de verkoper, zeker als dat een speciaalzaak in outdoorspullen is. Een klein euvel, zoals een verbogen runner, is soms ter plekke te verhelpen. Voor een nieuwe rits beschikt de winkel misschien over een reparatieservice. Denk daarbij aan een prijs van rond de €75. Of zoek een naaiatelier in de omgeving dat goed bekend staat. Prijzen hangen af van ritstype en lengte. Een deelbare rits van circa 70 centimeter inzetten kan voor drie of vier tientjes.

Een zool is het eerste dat slijt aan een wandelschoen en dat kan ook niet anders. Net als een fiets af en toe nieuwe banden nodig heeft, knapt een schoen weer helemaal op van nieuwe zolen. Heeft de winkel een reparatieservice, dan mag je daar een vakkundige verzoling van verwachten. Van merkschoenen zijn vaak ook de demping en de stootranden te vervangen, zodat de schoenen bijna weer als nieuw zijn. Ook aan het binnenwerk is soms nog wel iets op te lappen, zoals de hielvoering. Is er meer stuk of zijn de schoenen al één of meer keer verzoold, dan is het de vraag of ze nog tijd van leven hebben.

Meer weten over het Repair Café? Kijk op www.plusonline.nl/repaircafe

Bron(nen):