Kun je ook energie besparen in de zomer?

Getty Images

Het weer is een beetje wisselvallig dit jaar, maar kun je in principe ook in de zomer energie besparen?

Inderdaad, bijna niemand staat er bij stil, maar ook in de zomermaanden gebruik je energie, waarop  besparen mogelijk is. Niet iedereen zet tussen mei en september de verwarming uit, maar meestal kan het wel. Als het ’s-avonds fris is kan je ook in de zomer de gordijnen dicht doen, al is het nog licht buiten. Als je ’s-avonds een ommetje maakt, zie je dat veel mensen dat doen. Desnoods  heb je een trui of een dekentje nodig, maar je verbruikt in elk geval geen gas.


De grootste energievreter in de zomer is het gebruik van warm water, waar jaarlijks 20 procent van het gasverbruik in gaat zitten. Het scheelt echt als je daar op gaat letten. Het helpt  als je iets korter doucht of  iets minder vaak in bad gaat. Desnoods laat je een energiebesparende douchekop  installeren. Warm water is in de zomer de grootste gasverbruiker. Het gasgebruik bij het koken, loopt niet in de papieren. Het gasfornuis kost slechts 3 procent van het totale verbruik, dus daar is nauwelijks op te besparen.

Het stroomgedeelte van een huishouden, maakt een veel kleiner deel uit van de energierekening, dan gas.  Daar zit de winst dus niet.  Je moet natuurlijk altijd letten dat het licht niet onnodig lang brandt, maar financieel zet dat weinig zoden aan de dijk. De elektrische apparaten als tv, wasmachine of computer zijn ook niet meer de stroomvreters die ze vroeger waren. De afgelopen tien jaar zijn ze veel zuiniger geworden. Maar consumenten  met oudere vriezers, koelkasten of drogers, kunnen met de aankoop van een nieuwe, wel degelijk energiewinst boeken.  Maar je kunt je was in de zomer natuurlijk ook op een rekje laten drogen, op het balkon of in de tuin. Het is zo droog en dan heb je je trommel helemaal niet nodig.

Wel degelijk een stroomvreter is de mobiele airco, waarvan er de afgelopen warme zomers veel verkocht zijn. Bijna 20 procent van de huishoudens heeft er al een. Een organisatie als Milieu Centraal, vraagbak voor iedereen die iets van besparen of isoleren wil weten, adviseert dat niet. ,,Neem dan een ventilator, die geeft ook verkoeling en het verschil in stroomgebruik is erg groot. Een ventilator gebruikt in 200 uur 10 kWh, terwijl een airco in die periode het 15-voudige aan stroom kost. Bovendien hebben ze een koelmiddel nodig om de warmte van binnen naar buiten te verplaatsen, dat in feite ook milieuonvriendelijk is.”

Pricewise geeft nog meer bespaartips.

 

Auteur